Recepty

Vyberte si z 1411 receptů

10 července., 2024
Zmrzliny a nanuky

Levandulová zmrzlina s borůvkami

1 a 1/2 dl mléka, 80 g krupicového cukru, 2 lžíce čerstvých (popř. sušených) květů levandule – do mléka, 500 g měkkého tvarohu (doporučujeme náš tvaroh Ranko), 1 hrnek borůvek, 2 lžíce čerstvých (!) květů levandule – do zmrzliny
Číst dále »
10 července., 2024
Nápoje studené

Angreštové smoothie (nápoj)

1 hrnek angreštu, 1 hrnek mléka, 1 kelímek bílého smetanového jogurtu a cukr nebo tekutý med podle chuti
Číst dále »
8 července., 2024
Saláty

Salát se zálivkou vinaigrette

Saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Cherry rajčátka omyjeme a pokrájíme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, na pánvičce si rozpustíme máslo a dáme do něj na chviličku opékat prolisovaný česnek. Česnek vyndáme (nesmí se spálit, jen předat své aroma máslu) a kostičky chleba v takto voňavém másle opečeme dozlatova. Opečené krutony necháme vychladnout. Nyní si do mixeru nalijeme vinný ocet a přidáme k němu trochu soli, mletého pepře a čerstvých bylinek s oloupaným stroužkem česneku. Mixujeme asi 10 až 15 sekund, poté přilijeme olivový olej a mixujeme opět 10 až 15 sekund. Hotovou zálivku přelijeme z mixeru na salát s opečenými krutony, jemně promícháme a podle možností přesypeme strouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Poznámka: Vinaigrette (čteme vinagret) je směs oleje (např. olivového nebo kukuřičného) s octem (většinou vinným), zpravidla ochucená bylinkami a kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale také jako studená omáčka nebo marináda. Vinaigrette je zdrobnělinou z francouzského „vinaigre“, což bývá překládáno jako “ francouzský dresink „.
Číst dále »
4 července., 2024
Zeleninová jídla

Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Číst dále »
4 července., 2024
Bezmasá jídla

Vaječná omeleta (frittata) s žampiony a fazolkami

3 žampiony, 100 g zelených fazolek v nálevu, 8 vajec, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g sýra (např. čedaru), 4 lžíce olivového oleje
Číst dále »
26 června., 2024
Zmrzliny a nanuky

Banánové nanuky se smetanou

4 zralé banány, 200 ml smetany (může být i kokosová), 2 lžíce arašídové pomazánky (nemusí být)
Číst dále »

Domácí meruňkový jogurt

1 litr plnotučného mléka, 1 malý přírodní (živý) jogurt – např. s kulturou BiFi Ranko, tekutý med (podle chuti) a čerstvé jahody
Číst dále »
24 června., 2024
Omáčky a dresinky

Vylepšený vanilkový krém (šodó) z pudingu

Jednoduchý vanilkový krém z pudingu, cukru a mléka asi znáte všichni nazpaměť. Vyzkoušejte ale tento vylepšený recept, který už odteď budete chtít dělat pořád! Připravíme si na něj: 1 puding s vanilkovou příchutí (doporučujeme naši značku Varoma), 2 až 3 lžíce třtinového cukru, 800 ml mléka, 4 žloutky, 1 lžíci vanilkového extraktu (popř. vanilkové pasty) a 20 g másla.
Číst dále »

Hráškové pyré

1 balíček mraženého hrášku, 1 dl vody, pár lístků čerstvé máty, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 2 lžíce zakysané smetany, sůl a mletý pepř
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky