Termín galette pochází z francouzštiny a vyjadřuje nízké rustikální koláče z křehkého těsta s variabilními náplněmi. Můžete je naplnit podle libosti, my jsme vyzkoušeli hrušky s vanilkovou zmrzlinou a dopadlo to výborně! Na hruškový koláč galette si připravíme: 1 balení listového těsta (doporučujeme naše listové těsto Dle Gusta), 60 g mletých mandlí, 90 g krupicového cukru, 50 g másla, 1 vejce, 3 velké hrušky a 1 lžičku skořice.
Těstoviny si uvaříme v osolené vodě, přičemž na dvě zbývající minuty přidáme omytou, očištěnou a pokrájenou kapustu. Po uvaření těstoviny s kapustou slijeme a zakápneme olivovým olejem. Slaninu nakrájíme na plátky a dokřupava ji na pánvi bez tuku opražíme. Do větší mísy vložíme těstoviny s kapustou, přidáme opraženou slaninu a vše zlehka promícháme. Přesypeme jemně nastrouhaným parmazánem či jiným sýrem a ihned podáváme.
400 g červené řepy, 1 jablko, 1 malá cibule, 50 g křenu, sůl, 2 lžičky cukru, kmín, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, zelená petrželka nebo kopr