Recepty

Vyberte si z 1405 receptů

10 června., 2021
Omáčky a dresinky

Avokádová omáčka Guacamole

Avokáda rozkrojíme a vyndáme pecky. Dužinu vydlabeme a vidličkou ji rozmačkáme v misce. Přidáme nadrobno pokrájená rajčata, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek s nasekanou chilli papričkou. Podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou. Podáváme buď s čerstvým pečivem nebo s mexickými brambůrky tortilla chips. Poznámka: Guacamole (čteme kvakamole) je populární mexický pokrm, který přinesli světové kuchyni Aztékové. Ti uměli tuto zelenou omáčku plnou vitaminů připravit z avokáda, cibule a rajčat již okolo roku 291 před n. l.
Číst dále »

Domácí chleba

300 g polohrubé pšeničné mouky, 300 g žitné chlebové mouky, 500 ml vody, 20 g kvasnic, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky octa
Číst dále »
3 června., 2021
Nápoje teplé

Čaj z čerstvé máty

1 svazek čerstvé máty, 1 l vody, 1 chemicky neošetřený (bio) citron či limetka, med nebo třtinový cukr Čerstvou mátu opereme pod vodou a osušíme jemně utěrkou. Vložíme ji do konvice nebo džbánu a zalijeme vroucí vodou. Necháme 5 minut vylouhovat a poté přidáme na kolečka nakrájený citron či limetku (nemáme-li chemicky neošetřené ovoce, vymačkáme jen šťávu a nalijeme ji do čaje). Mátový čaj osladíme medem nebo třtinovým cukrem a ihned podáváme.
Číst dále »

Domácí vepřová konzerva

Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku nakrájíme na kostičky o velikosti 3×3 cm. Ve velké míse všechno maso, krom kůže osolíme a okmínujeme. Na dno sklenice položíme dva kusy kůže a přidáme maso. Sklenice by měla být plná po okraj. Do každé sklenice přidáme 2 lžičky vody a navrch opět položíme kůži. Zavíčkujeme a vložíme do kastrolu s vodou. Udržujeme teplotu na 80-85 stupních celsia asi hodinu. Poté stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Druhý den vaříme opět hodinu. Sklenice vyjmeme a otočíme dnem nahoru. Necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo. Poznámka: zkontrolujte, zda se víčko na sklenici dobře uchytilo. Správně zavařená konzerva by vám měla vydržet až 2 roky.
Číst dále »
3 června., 2021
Mleté maso

Tacos s mletým masem

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme najemno nasekaný česnek a opečeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zelenou a červenou papriku, hovězí maso, orestujeme a podlijeme hovězím vývarem, ochutíme solí, pepřem, podle chuti přidáme chilli. Necháme pozvolna dusit zhruba 45 minut. Tortilly můžeme buď zapéct v troubě dokřupava, nebo je pouze ohřát. Plníme čerstvými listy salátu, masovou směsí, nahrubo nasekanými rajčaty a zasypeme oblíbeným sýrem (eidam, gouda aj.) Podáváme s rajčatovou salsou nebo guacamole. Náš tip: Podle chuti můžeme do masové směsi přidat kukuřici, černé olivy, fazole aj.
Číst dále »
2 června., 2021
Nápoje studené

Bezinkový likér

Opláchnuté bezinky spolu s hvězdičkovým kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a rozvaříme je. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme do ní cukr a znovu ji necháme povařit, dokud se cukr nerozpustí (7 až 10 minut). Do horké šťávy vlijeme připravenou instantní kávu a po vychladnutí tuzemák. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladu a temnu.
Číst dále »
2 června., 2021
Drůbež

Kuře s melounem a pomerančovou omáčkou

Kuřecí plátky: 400 g kuřecích prsou, sůl, olivový olej, trochu sojové omáčky, mletý bílý pepř Pomerančová omáčka: 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l kuřecího vývaru, 2 dl bílého vína, šťáva ze 2 pomerančů, šťáva z 1 citronu, kůra z chemicky neošetřeného citronu, sůl, asi 1 lžička cukru Dále: meloun (nejlépe se hodí oranžový typ Galia), několik listů zeleného salátu, pomeranč na ozdobu
Číst dále »
24 května., 2021
Ryby a mořské plody

Tuňákový tatarák s celerem

250g tuňáka, ½ lžičky koření madras, 1 lžíce celeru nasekaného najemno, 2 najemno nakrájená cherry rajčata, 1 lžíce najemno nakrájené cukety, 1 lžíce najemno nasekaného kopru, sůl, pepř, citronová šťáva
Číst dále »
17 května., 2021
Polévky teplé

Krémová fenyklová polévka

2 bulvy fenyklu, 2 větší brambory, máslo, 1 cibule, 4 stroužky česneku, zeleninový vývar, 200 g smetany, sůl
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky