Nejprve si připravíme těsto na tortelliny: Do důlku v prosáté mouce si rozklepneme vejce (pokud použijeme místo vajec jen žloutky, bude těsto více žluté a měkké). Přidáme vodu, sůl, lžíci olivového oleje a vypracujeme pružné těsto. Z těsta vyválíme slabý plát a z něj vykrajujeme skleničkou kolečka, do jejichž středu klademe různé náplně: např. strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso. Naplněné těsto přeložíme na polovinu, okraje stiskneme k sobě, těsto otočíme ještě kolem prstu a jeho okraje znovu stiskneme k sobě. Tortellini vaříme v osolené vroucí vodě 4 až 6 minut. Mezitím se pustíme do přípravy rajčatové omáčky: Do rozpáleného oleje přidáme loupaná rajčata a utřený česnek. Vše dobře rozmačkáme a necháme pár minut provařit tak, aby vzniklo rajčatové pyré. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme oregano a tymián. Uvařené tortelliny scedíme a promastíme trochou másla, aby se nelepily. Přelijeme je hotovou rajčatovou omáčkou a podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou. Ihned podáváme.