Předkrmy a lehká jídla

Vyberte si z 84 receptů

Listopad 13., 2017
Předkrmy a lehká jídla

Špízy z mozzarelly a rajčat

Na špejle střídavě napichujeme malou mozzarellu, cherry rajčátko, olivu a lístek bazalky. Špízy položíme na talíř a překapeme olivovým olejem smíchaným s troškou soli a posekaného oregana. Dáme vychladit do ledičky a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 10., 2017
Předkrmy a lehká jídla

Svačinka s cottage sýrem a ředkvičkami

Česnek prolisujeme a vmícháme do cottage sýra. Podle chuti dosolíme. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na středně silné plátky. Na čerstvé pečivo namažeme utřený cottage sýr s česnekem a poklademe jej ředkvičkami. Nakonec posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou. Podáváme jako chutnou a zdravou svačinku. Poznámka: Cottage (vyslovujeme „kotydž“) je hrudkovitý tvarohový sýr s vůní a chutí tvarohu a se stopou syrovátky. Není ani uležený, ani barvený. Jeho název pochází z anglického výrazu pro domácí tvarohový sýr (cottage cheese), který se odpradávna vyráběl na farmách ze zkyslého neošetřeného mléka. Článek o tom, proč je cottage sýr zdravý a jak si koupit v obchodě ten správný, si přečtěte ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Zapečený lilek s kuskusem

Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl  smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE 
Číst dále »
0 komentářů

Zeleninové špalíky s tvarohovým dipem

Tvarohový dip (omáčka k namáčení): 1/2 měkkého tvarohu, 2 kostky lučiny, 3 lžíce zakysané smetany, 1 až 3 stroužky česneku (pro děti méně), trochu soli a mletého pepře Zeleninové špalíky: zelenina podle chuti – např. mrkev, okurka, řapíkatý celer, barevné papriky apod.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 13., 2017
Předkrmy a lehká jídla

Carpaccio z červené řepy

2 větší (popř. 4 menší) červené řepy, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, sůl, mletý pepř, svazek rukoly, 50 g piniových semínek, 100 g parmazánu
Číst dále »
0 komentářů

Houbová topinka

200 g čerstvých hub (např. malých hříbků), 2 lžíce másla, 50 g slaniny, 1 cibule, mletý pepř, 1 zrnko jalovce, sůl, chléb, česnek, 100 g tvrdého sýra, sůl, čerstvý tymián (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů

Smažené cibulové kroužky

3 větší cibule, vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení, sůl, koření dle chuti
Číst dále »
0 komentářů
Září 19., 2017
Předkrmy a lehká jídla

Červená řepa s nivou

Tento recept vás nadchne svou jednoduchostí a přesto tak lahodnou chutí. Ideální na lehkou večeři nebo jako netradiční příloha k masu.
Číst dále »
0 komentářů
Září 12., 2017
Předkrmy a lehká jídla

Sušené švestky zabalené ve slanině

200 g sušených švestek (bez pecky), 100 g loupaných mandlí, trochu slivovice, 200 g krájené anglické slaniny
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky