Zapomeňte na kečup a vyzkoušejte tohle skvělé rajčatové pesto, které perfektně doplní nejen těstoviny, ale třeba také maso či ryby! Co budeme na rajčatové pesto potřebovat? 4 středně velká rajčata, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhaného parmazánu, sůl a mletý pepř.
Přivedeme k varu větší množství osolené vody na špagety a uvaříme je podle návodu na obalu. Sušená rajčata vyndáme ze skleničky (olej z nich necháme stranou) a pokrájíme je na menší kousky. Mezitím si na slitém oleji z naložených rajčat prohřejeme plátky česneku, ale jen chvilku a na mírném plameni, aby česnek nezhořkl. Přilijeme bílé víno a pár minut povaříme. Poté přidáme pokrájená sušená rajčat, podle potřeby osolíme, opepříme a přidáme špagety uvařené al dente. Vše jemně promícháme. (Směs nesmí být suchá, proto v případě potřeby přidáme ještě trošku vody!) Servírujeme na talíře, kde posypeme nastrouhaným sýrem a zelenými bylinkami. Ihned podáváme. Poznámka: Sušená nakládaná rajčata si můžeme připravit i doma – recept na ně naleznete ZDE
6 až 8 bílých či zelených dlouhých paprik (mohou být pálivé), 400 g mletého hovězího masa, 1 starší rohlík, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, pepř, trochu mléka, 1 velká cibule, 50 g másla, 1 konzerva loupaných rajčat, cca 1/2 l vody nebo vývaru
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do salátové mísy, kam přidáme i oloupanou a na kousky či plátky pokrájenou cibuli. Zálivku si připravíme smícháním vody, olivového oleje, octa a cukru. Dochutíme ji solí a pepřem a přelijeme přes rajčata s cibulí. Vše lehce promícháme, podle chuti přesypeme posekanou pažitkou a dáme vychladit do ledničky. Hotový rajčatový salát podáváme samotný nebo jako přílohu k masu.
Blumy omyjeme a vypeckujeme. Pokrájíme na menší kousky a dáme je do hrnce s vodou vařit. Přidáme mletou skořici, celé hřebíčky a hvězdičkové koření. Vaříme asi 20 minut (nebo i méně – záleží na tom, jak byly blumy měkké na počátku). Poté podle chuti osladíme a nalijeme na talíře. Ozdobíme zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a podle možností i lístkem čerstvé máty. Ihned podáváme. Poznámka: Místo blum můžeme použít i švestky.