Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Spolu s oloupanými stroužky česneku dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme doměkka po dobu zhruba 15 minut a poté veškerou vodu slijeme. Do hrnce přilijeme teplou smetanu a rozmixujeme tyčovým ručním mixerem dohladka. Dochutíme solí, mletým pepřem a troškou strouhaného muškátového oříšku. Květákovou kaši před servírováním posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme ke stejným jídlům jako bramborovou kaši.
Když se spojí brambory, zelí a křupavá slanina, vznikne jídlo, které chutná po neděli i v obyčejný den. 1 kg moučných brambor (typu C), 2 lžíce sádla, 2 cibule, 200 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 sklenice sterilovaného zelí (vyzkoušejte naši značku Dle Gusta), sůl, mletý pepř, trošku mletého či strouhaného muškátového oříšku, čerstvá zelená petrželka na ozdobu a kvalitní párky nebo klobásy (nemusí být)
Udělejte si podzim voňavější a barevnější s hráškově-mátovou kaší, která potěší oči i chuťové buňky. 1 svazek jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvého (popř. mraženého hrášku), 1 dl vody nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř a oblíbené bylinkové pesto podle chuti (nemusí být)