Večeře

Vyberte si z 542 receptů

20 května., 2025
Luštěniny

Fazolové karbanátky

Fazole si nejprve propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den je dáme spolu s čistou vodou, cibulí (na čtvrtinky) a kořením do tlakového hrnce a vaříme zhruba 40 minut. Z uvařených fazolí vyndáme koření a spolu s cibulí fazole částečně rozmačkáme. Přidáme strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, sůl a nasekané zelené bylinky. Kdo chce, dochutí ještě lahůdkovým droždím. Z připravené směsi tvarujeme mokrýma rukama karbanátky, které smažíme na oleji nebo přepuštěném másle.
Číst dále »

Domácí hovězí hamburger

300 g hovězího mletého masa, 1 lžička soli, 1 lžička koření na mletá masa, olej na smažení, 4 housky, 4 lžíce kvalitního kečupu, 4 lžíce hořčice, 4 plátky toastového sýra, 4 kolečka rajčat, 4 kousky kadeřavého salátu, 4 kolečka červené cibule
Číst dále »
16 května., 2025
Polévky teplé

Kedlubnová polévka

3 kedlubny, 3 brambory, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, 250 ml zakysané smetany, sůl, mletý pepř, 3 stroužky česneku, špetka muškátového oříšku
Číst dále »
14 května., 2025
Drůbež

Indické Biryani (kuřecí maso s rýží)

Biryani – to je směs rýže a masa ochucená voňavým kořením. Kuřecí maso se navíc předem nakládá a je tedy v pokrmu úžasně šťavnaté. Kdo nikdy neměl, musí tuto dobrotu vyzkoušet! Připravíme si: Na marinování: 700 g kuřecího masa (stehenní řízky nebo stehna), 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce oleje, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 chilli papričku (nemusí být), 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku koření garam masala, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru (cca 4 cm), 2 lžíce sušené smažené cibulky a trošku soli. Na rýži: 2 hrnky rýže (vyzkoušejte naši dlouhozrnnou rýži COOP Premium), 1 badyán, 5 hřebíčků, 3 tobolky kardamomu a 2 lžíce soli. Dále pak: trochu mléka, asi 10 nitek sušeného šafránu, 2 lžíce přepuštěného másla ghí a zhruba 4 lžíce sušené smažené cibulky.
Číst dále »

Horká čokoláda pro děti

300 ml čerstvého polotučného mléka, 50 g kvalitní hořké čokolády, trochu smetany a vanilky (či vanilkového extraktu).
Číst dále »
12 května., 2025
Předkrmy a lehká jídla

Kuskus s rajčaty

15 až 20 cherry rajčátek, 3 lžíce olivového oleje, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 450 ml zeleninvého nebo masového vývaru, 250 g kuskusu, sůl, mletý pepř, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce posekaného koriandru (popř. petrželky), 2 lžíce citronové šťávy
Číst dále »
12 května., 2025
Zeleninová jídla

Glazovaná karotka

Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Číst dále »

Zapečené lilky s mozzarellou

1 středně velký lilek (baklažán), sůl, 6 větších rajčat, 4 lžíce olivového oleje, čerstvě mletý pepř, 200 g mozzarelly, čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
5 května., 2025
Polévky teplé

Vločková polévka

kousek másla, 1 cibule, 1 hrnek ovesných vloček, 2 brambory, 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky), sůl, mletý pepř, 100 g slaniny, 100 g tvrdého sýra, čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky