1 kg mandarinek, 1 kg krystalového cukru, 1 Gelfix klasik 1:1 (vyrábí společnost Dr. Oetker), šťáva ze 2 limetek, kůra z 1 chemicky neošetřené (bio) limetky, 6 lžic tuzemáku
2 kg rybízu (nemusí být jen červený, může být červený + černý rybíz dohromady), 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce citronové kůry z chemicky nešetřeného (bio) citronu, asi 3 ks hřebíčku, 200 g krystalového cukru, 1/4 l tuzemáku
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do většího kastrolu, kam přisypeme i krystalový cukr s Gelfixem a kořením. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty. Ke konci vaření přidáme kyselinu citronovou s rumem a důkladně promícháme. Koření vylovíme lžící a ještě horký džem dáme do vymytých a vysušených skleniček. Uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru. Uchováváme v temnu a chladu. Poznámka: Místo třešní můžeme použít také višně.
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme je mírně vychladnout. Poté slupku sloupneme a brambory pokrájíme. Pokrájené brambory vložíme do misky s víkem (případně do kastrůlku s pokličkou) a zatím nezavíráme. Pokapeme olivovým olejem a opepříme. Poté si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. V malém kastrůlku si smícháme vodu, vinný ocet, cukr a sůl a do tohoto nálevu vhodíme pokrájenou cibuli. Dáme na plotýnku, zahřejeme a necháme cibuli mírně zesklovatět. Vmícháme propasírovný česnek a ještě asi minutu zahříváme (česnek se rozvoní, ale nesmí se opéct, rovněž cibule musí zůstat polosyrová). Horké okamžitě přelijeme přes brambory a uzavřeme. Protřeseme (promícháme). Nálev se vsákne do brambor a dodá jim lahodnou chuť. Hotový bramborový salát posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme samotný nebo například k masu.