Chcete-li vyzkoušet nějaký pokrm, ve kterém figuruje liči a kuřecí maso, ale zároveň se nechcete pouštět do žádného složitého „vyvařování“, je tento recept vhodný právě pro vás.
Tvaroh si nahrubo nastrouháme, osolíme, přidáme mletou sladkou papriku a kmín. Řádně promícháme a dáme do alobalu. Ten vložíme do mísy, kterou zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (na okno v létě, na topení v zimě). Necháme jej zde ležet asi čtyři dny a denně (!) jej promícháváme. Připravenost poznáme tak, že takto uleželý tvaroh by měl skoro “téci”. Poté si v hrnci rozpálíme máslo, tvaroh na něj vyklopíme a uvedeme téměř k varu. Plamen vypneme, vmícháme žloutek a sýr mícháme do zhoustnutí. Podle chuti ještě případně dosolíme a přelijeme do porcelánové mísy. Domácí sýr necháme ztuhnout v ledničce a podáváme jej se zeleninou a čerstvým chlebem.
Chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme ho na kousky. Máslo rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm cibulku. Zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu, poté vsypeme chřest a vaříme do změknutí (zhruba 15 až 20 minut). Z polévky vyjmeme několik kousků chřestu, které použijeme nakonec na ozdobu. Po uvaření polévku rozmixujeme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, přilijeme smetanu a nakonec vložíme kousek másla pro zjemnění. Dále už nevaříme! Chřest, který jsme si odložili stranou, položíme navrch krémové polévky a přidáme petrželku na ozdobu. K polévce podáváme čerstvé pečivo.
Asi patnáct kousků kuřecích jater, sůl, pepř, několik lístků jemně nasekané petržele a šalotky, 60 g másla (na osmažení slaniny), 60 g tučné vepřové slaniny, 120 až 150 g změklého másla, 1 dl mírně našlehané smetany
Na sporáku necháme rozpálit trochu oleje a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, vhodíme na proužky nakrájenou papriku, fazole, ze kterých slijeme vodu, a kukuřici. Popřípadě můžeme také použít mexickou zeleninovou směs. Podlijeme troškou vody, přiklopíme a necháme chvilku dusit, dokud paprika nezměkne. Poté přidáme rajčata nakrájená na větší kousky. Přimícháme protlak a trochu kečupu, dochutíme chilli, solí a pepřem podle chuti. Pokud se nám směs zdá příliš hustá, můžeme přidat trošku vody. Ještě si připravíme jasmínovou rýži. Odměříme si jeden a půl hrnku rýže a pod studenou vodou ji důkladně propláchneme. Vložíme do hrnce se silnějším dnem a přidáme 2 hrnky vody. Můžeme také osolit, ale není to nutné, jasmínová rýže je velmi chutná sama o sobě. Přivedeme k varu, poté stáhneme na nižší plamen a necháme vařit až do té doby, než se všechna voda vsákne a rýže změkne.