250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 140 g krupicového cukru, špetka soli, 200 ml mléka, 5 g rozpuštěného másla, 3 lžíce oleje, 2 velká vejce, 200 g borůvek
Milujete vafle? My ano, a tento recept z jogurtového těsta s ovocnou omáčkou je náš nejvíc oblíbený! Na jogurtové vafle přelité ovocnou omáčkou si připravíme: Na těsto: 300 g bílého jogurtu, 2 vejce, 60 g rozpuštěného medu, trošku dřeně z vanilkového lusku (popř. 1 vanilkový cukr), 1 lžička mleté skořice (nemusí být), 1 lžička citronové kůry, 1/2 lžičky soli, 100 g špaldové mouky, 80 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody na pečení, 30 g kukuřičného škrobu a 100 g rozpuštěného másla. Na omáčku k přelití: ovoce dle chuti (jahody, maliny, borůvky, ostružiny atd.) a vyšlehaná šlehačka.
hrst čerstvého ovoce (např. maliny, borůvky, jahody…), bílý jogurt nebo zakysaná smetana, oblíbené müsli a pufované obiloviny (např. quinoa, pukance rýžové, pšeničné, pohankové atd.)
Chia semínka si můžete přidat například do jogurtu, pudingu, salátů, nebo s nimi dokonce zahustit omáčky. Jako výborná snídaně nebo svačina, která vás zdravě zasytí, může sloužit i ovocné smoothie. Na borůvkové smoothie budeme potřebovat: hrst borůvek (čerstvých či mražených), 1 banán, 2 lžičky chia semínek, 2 lžíce bílého jogurtu a 1 dl mléka.
Do hlubšího kastrolu na sporáku si nasypeme cukr a začneme jej pomalu rozehřívat nad ohněm. Stále mícháme, aby se nám nepřipálil. Do rozpuštěného cukru zlato-hnědé barvy přidáme máslo a stále mícháme. Necháme znova zbarvit zlato-hnědé a odstavíme z ohně. Poté pomalu přilijeme ohřátou smetanu a pečlivě smícháme a spojíme. Vzniklou karamelovou hmotu nalijeme do máslem vymazané nádoby, posypeme mořskou solí a necháme tuhnout při pokojové teplotě. Než hmota ztuhne úplně, nakrájíme ji na malé úhledné karamelky (krychličky či kvádříky) – nejlépe to jde nožem namočeným do studené vody .