250 ml neslazeného mléka (např. mandlového, ale může být i klasické), 1 lžičku oloupané a nastrouhané čerstvé kurkumy (popř. trochu sušené mleté kukumy), 1 lžičku oloupaného a nastrouhaného zázvoru, trochu mleté skořice, špetka mletého černého pepře a 1 lžička cukru (nejlépe třtinového)
Do řádně vymyté sklenice dáme (do 3/4 objemu) oloupané stroužky česneku, které zalijeme medem. Můžeme přidat i několik kousků hřebíčkového koření. Sklenici uzavřeme, ale nedotáhneme – česnek začne kvasit) a necháme při pokojové teplotě zhruba týden. Poté si každý den dáváme 1 stroužek fermentovaného česneku (jako prevenci), nebo 3 stroužky (při nachlazení/ chřipce).
Sladko slaná kombinace je v poslední době velmi oblíbená a tyto jednoduché preclíčky jsou toho důkazem. Za pár minut vykouzlíte naprosto skvělý snack, který z misky zmizí dřív, než se nadějete!
1 a 1/2 hrnku čočky, 2 litry vody nebo vývaru, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 10 kuliček celého pepře, 4 menší brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 100 g slaniny, sůl, ocet, tymián, majoránka a chilli podle chuti
Křehké placičky, které se rozsýpají na jazyku se jistě zařadí k vašemu oblíbenému vánočnímu cukroví. A jestliže máte rádi ořechy, na nic nečekejte a tento recept rozhodně vyzkoušejte! Budeme potřebovat: 180 g vlašských ořechů (můžeme nahradit lískovými), 200 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 žloutek a směs moučkového a vanilkového cukru na obalování
asi 400 g pekingského zelí, 2 mrkve, 2 jablka, 100 g kukuřice (rozmrazené či z konzervy), 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, chilli (podle chuti)