Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji ji osmahneme a po chvíli přidáme i najemno nasekaný česnek. Chvilku opékáme, poté zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme studeným vývarem (raději po částech a za stálého míchání). Přihodíme kuličky pepře a nového koření a necháme povařit. Koření vyndáme, omáčku rozmixujeme ručním mixerem a zjemníme smetanou. Podle chuti osolíme a podáváme například k vařenému nebo uzenému masu.
Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Ty dáme nejlépe do sušičky, popř. česnek usušíme v zimě na topení nebo v létě na slunci (jako houby na sítu). Usušený česnek poznáme podle toho, že se mezi prsty bude drolit na prášek. Takto usušený česnek přendáme do suché a pevně uzavírací tmavé nádoby a používáme buď takto plátkový nebo v hmoždíři roztlučený na prášek.
Bagetu rozkrájíme na plátky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem a jemně pokapeme olivovým olejem. Poté každý plátek potřeme česnekem rozetřeným se solí a nasekanými bylinkami. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 180° Celsia asi na 10 minut. Dozlatova upečené česnekové bagety posypeme bílým pepřem a malinko zakápneme rozehřátým máslem. Podáváme například k různým polévkám nebo paštikám.
Máme pro vás tip na jednoduchou, zdravou a hlavně výtečnou svačinku pro děti do školy. A pokud ji budou chtít i během dne, nevadí, protože je bleskurychle hotová!
400 g polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 2 vejce, 120 ml mléka, 1 lžička soli, 200 g strouhaného tvrdého sýra, trochu másla, 2 větší cibule, zelená petrželka na ozdobu
2 vejce, 250 g cukru krupice, citrónová kůra z 1/2 citrónu, 125 g loupaných mandlí, 125 g neloupaných mandlí, 125 g lískových oříšků, ½ kypřicího prášku do pečiva, 250 g hladké mouky, 1 vejce na potření
Batáty jsou trochu jako superpotraviny. Obsahují vysoký podíl beta-karotenu, což pomáhá zpomalit stárnutí či snížit pravděpodobnost výskytu chronických onemocnění. Podporují obranyschopnost organismu, při pravidelné konzumaci zvýší vaši odolnost proti útočícím virózám. Budeme potřebovat: 4 batáty, 200 g kuřecího masa , 100 g mozzarelly , 1 zelenou papriku, 400 g fazole s kukuřicí , 1 malou červenou cibuli, sůl, pepř a koření dle chuti , olivový olej .