Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Ředkvičky s jablkem omyjeme, odstraníme stopky a jádřinec. Společně s bílým jogurtem dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. (Pokud máme odšťavňovač, můžeme jablko místo mixování odšťavnit.) Hotový nápoj ochutíme medem a citronovou šťávu a ihned podáváme.
Má vaše maminka ráda čokoládu? Tak ji překvapte a ke Dni matek jí nachystejte tohle božské čokoládové brownies. Intenzivní čokoládová chuť se projeví i v malém kousku a je doplněna křupavými kešu ořechy. Připravíme si: 250 g hořké čokolády, 100 g másla, 1 lžíce kakaového prášku (vyzkoušejte COOP Premium), 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 lžíce vanilkového extraktu, 95 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli a 1 hrnek kešu ořechů.
Pokud máte na něco chuť, ale nechce se vám připravovat nic složitého, vyzkoušejte toto rychlé čokoládové brownies, které za pár minut připravíte v mikrovlnné troubě. A i když vás mlsná nehoní, může být brownies v hrnečku milým překvapením pro maminku ke Dni matek. Na hrnečkové brownies si připravíme: 1 vejce, 50 g cukru krystal, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžíci kakaa (doporučujeme naše kakao COOP Premium), 1/4 hrnku mléka, 4 lžíce másla, 50 g hořké čokolády (nejlépe také COOP Premium s 70% kakaa) a oblíbené zdobení (např. barevné kuličky, nasekané oříšky apod.)