Recepty

Vyberte si z 1416 receptů

30 října., 2025
Předkrmy a lehká jídla

Mandarinkový pavouček

3 mandarinky, trochu vyšlehané šlehačky a trochu čokoládové polevy (popř. lentilky)
Číst dále »
30 října., 2025

Dýňové noky s parmazánem

1 kg dýně, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 120 g másla, olivový olej, 100 g parmezánu, olej na smažení, bylinky, sůl, pepř
Číst dále »
30 října., 2025

Dýňová ovesná kaše

S dýňovými recepty ještě nekončíme! Dýňové pyré můžeme využít na neobvyklou ranní snídani. Budeme potřebovat: 2 lžíce dýňového pyré, 1 lžíce medu, sůl, ovesné vločky (množství přizpůsobte tomu, kolik sami sníte), mléko (tolik, aby všechny vločky pokrylo), špetka skořice, špetka muškátového oříšku, špetka mletého zázvoru, oblíbené ovoce a oříšky
Číst dále »
30 října., 2025
Sladká jídla

Dýňové lívanečky

Těsto: 200 g máslové žluté dýně, 1 dl mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce oleje, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), špetka soli Dále: olej (na smažení), moučkový nebo krupicový cukr a trochu mleté skořice (na posypání)
Číst dále »
30 října., 2025
Sladká jídla

Dýňové vafle

Z dýní nemusíte uvařit pokaždé jen polévku. Vyzkoušejte tyto sladké vafle, které na vás dýchnou chutí podzimu. Na dýňové vafle si připravíme: 2 vejce, 2 lžíce cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku dýňového pyré, 1 lžíci prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, špetku muškátového oříšku, špetku anýzu a 1/2 hrnku hladké mouky.
Číst dále »
30 října., 2025
Zeleninová jídla

Zapečená špagetová dýně

1 ks střední špagetové dýně, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 200 ml mléka, 100 g žampionů, 2 hrsti čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, 100 g nivy a 100 g eidamu.
Číst dále »
30 října., 2025
Rýžové pokrmy

Dýňové rizoto

Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.
Číst dále »

Zapečená dýně s quinoou

1 máslová dýně, 100 g quinoi, 2 ks rajčat, 1 cibule, sýr akawi, bylinky dle chuti, olivový olej, sůl, pepř
Číst dále »
30 října., 2025
Polévky teplé

Dýňová polévka s vanilkou

1 menší dýně hokkaido, 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce kari, sůl, mletý pepř, 1 malý rajčatový protlak, kousek másla, 1 vanilkový lusk, zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky