Vánoce

Vyberte si z 136 receptů

Září 19., 2018
Drůbež

Medová kachna s jablky

Kachnu očistíme a omyjeme. Osolíme (zvenčí i zevnitř), okmínujeme (zvenčí) a položíme ji na pekáč. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a obložíme ji kolem kachny na pekáči. Podlijeme vodou a přidáme sádlo s tekutým medem – to je nejlepší nalít přímo přes kachnu. Troubu si předem vyhřejeme na 190°C a pekáč s kachnou do ní vložíme. V průběhu pečení (bude trvat asi 3 hodiny!) kachnu podléváme a v případě potřeby doléváme další vodu. Asi půl hodiny před koncem pečení do pekáče vložíme i celá jablka a brusinky. Vše společně dopečeme krásně dozlatova. Upečenou kachnu podáváme se zelím a s oblíbenými knedlíky.
Číst dále »
0 komentářů
Září 17., 2018
Omáčky a dresinky

Jablečná omáčka

2 ks středně velkých jablek, šťáva ze 2 citronů, 1 špetka mleté skořice, 1 špetka muškátového oříšku, 1 špetka mletého nového koření, 1 až 2 lžíce krupicového cukru, sůl, pepř
Číst dále »
0 komentářů
Září 17., 2018
Moučníky pečené

Jablečný štrůdl z listového těsta

1 zmrazené listové těsto Dle Gusta, trochu strouhanky, 4 jablka, 100 g rozinek (doporučujeme rozinky Dle Gusta), 50 g vlašských ořechů, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice (vyzkoušejte mletou skořici Dle Gusta), 1 vejce a trochu tuzemáku (na potření), moučkový cukr (na posypání)
Číst dále »
0 komentářů

Jablečný džem se skořicí

500 g jablek, 1/4 l jablečného moštu nebo džusu (např. jablečné šťávy 100% Kapíto), celá skořice (např. skořice celá Dle Gusta), hvězdičkové koření, 300 g želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové, 4 lžíce tuzemáku (např. Tuzemáku Marshall)
Číst dále »
0 komentářů
Září 17., 2018
Moučníky pečené

Pivní štrůdl

Těsto: 250 g másla, 10 lžic piva, 2 žloutky, 500 g hladké mouky, 2 lžíce octa, strouhanka Náplň: strouhaná jablka, oříšky, rozinky, skořice, cukr (podle chuti) Dále: tuk na pomazání štrůdlu, moučkový cukr na posypání
Číst dále »
0 komentářů
Září 13., 2018
Nápoje teplé

Horká čokoláda s vanilkou

150 g kvalitní čokolády (s obsahem kakaa minimálně 60%), 1/2 vanilkového lusku, 1/2 l mléka (doporučujeme naše mléko Ranko), 1 lžička jemného bramborového škrobu (vyzkoušejte jemný bramborový škrob Varoma)
Číst dále »
0 komentářů
Září 11., 2018
Moučníky pečené

Čokoládové minibábovky (cupcakes)

Těsto: 120 g hořké čokolády, 150 ml mléka, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 1 hrnek (asi 170 g) polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, trošku soli Krém: 150 g hořké čokolády, 150 g smetany ke šlehání, 150 g smetanového sýra mascarpone Dále: zdobení podle chuti a fantazie (lentilky, perličky, srdíčka nebo kuličky Dr. Oetker apod.)
Číst dále »
0 komentářů
Září 10., 2018
Moučníky pečené

Citronové makronky

Nejprve si připravíme těsto: V mixeru necháme chvilku (max. 20 sekund) mixovat moučkový cukr s mletými mandlemi, citronovou kůrou a troškou žlutého potravinářského barviva. Z bílků si vedle vyšleháme sníh a opatrně do něj přidáváme krupicový cukr, aby nám vznikla pevná hmota. Tu také velmi opatrně vmícháme do sypké směsi z mandlí, moučkového cukru, citronové kůry a barvy. Vzniklé těsto přendáme do cukrářského sáčku a plech vyložíme pečicím papírem. Na plech uděláme asi 30 koleček o průměru 3 cm (raději více od sebe, aby se neslepila). Troubu předehřejeme na 160° Celsia. Než dáme plech do troubu, silně klepneme plechem o stůl či kuchyňskou linku (bublinky z těsta se tak dostanou ven). Pečeme 10 až 15 minut, necháme dalších 10 minut vychladnout na plechu a až poté je sundáme. Nyní se pustíme do přípravy náplně: Mascarpone nebo Philadelphii vyšleháme s moučkovým cukrem a vmícháme citrónovou šťávu. Upečené makronky slepujeme vždy dvě k sobě připravenou náplní.
Číst dále »
0 komentářů
Srpen 28., 2018
Moučníky nepečené

Opilé hrušky s vanilkou

4 hrušky, 2 dl bílého vína (doporučujeme naše víno Árie), 3 lžíce cukru krupice, kousek vanilkového lusku (popř. 2 vanilkové cukry), několik hřebíčků, 1 badyán (hvězdičkové koření), kousek celého muškátového oříšku
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky