Narozeniny

Vyberte si z 200 receptů

20 října., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní teplá rajčatová omáčka (Salsa)

Očištěný česnek a cibuli nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jádřince. Cibuli i chilli papričku společně orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, do kterého po chvíli přidáme omytá a na kostičky nakrájená rajčata a nasekaný česnek. Dusíme zhruba 10 minut (aby rajčata změkla a vytvořila omáčku). Osolíme a opepříme podle chuti. Pikantní rajčatovou omáčku podáváme například k těstovinám, ale výborná je také například ke smaženým cibulovým kroužkům – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se většinou používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »
10 září., 2014
Nápoje studené

Čokoládové martini

Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Číst dále »
12 června., 2014
Moučníky pečené

Třešňová bublanina

Třešně omyjeme a vypeckujeme. Žloutky s moučkovým i vanilkových cukrem a změklým máslem utřeme, přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a přilijeme mléko. Vše řádně promícháme a nakonec opatrně vmícháme i ušlehaný sníh z bílků. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia, plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto vylijeme na plech a poklademe vypeckovanými třešněmi (některé klesnou do těsta, ale to nevadí). Dáme do předehřáté trouby, kde pečeme asi 10 minut při 200 stupních Celsia, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme dalších zhruba 35 minut. Po vyndáme z trouby, mírně pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
2 května., 2014
Moučníky pečené

Tvarohová bábovka

160 g másla, 250 g cukru, 4 vejce, kúra a šťáva z 1/2 citrónu, 500 g tvarohu, trochu soli, 200 g dětské krupičky, 1 prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání formy, moučkový cukr na posypání
Číst dále »
2 května., 2014
Omáčky a dresinky

Bešamelová omáčka

V hrnci si rozehřejme máslo a do něj za stálého míchání přidáváme prosátou hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Rozšleháme dohladka metlou a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí (asi 20 minut). Dochutíme solí, strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem. Bešamelová omáčka se hodí například k těstovinám. Poznámka: Pokud do bešamelové omáčky přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a dle chuti i trochu cukru, máme jednoduchou rajskou omáčku. Dvě lžíce nadrobno pokrájené pažitky zase vytvoří pažitkovou omáčku. A vmíchaná plnotučná hořčice s několika kapkami citrónu nám umožní okamžitě podávat hořčicovou omáčku…
Číst dále »
28 dubna., 2014
Omáčky a dresinky

Pikantní studená rajčatová omáčka (Salsa)

Rajčata omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku s cibulí a česnekem. Ochutíme citronovou šťávou, solí a podle možností i trochou čerstvého (nasekaného) či sušeného koriandru. Vše smícháme dohromady v misce a dáme na 2 hodiny do ledničky, aby se všechny chutě propojily. Podáváme například s mexickými brambůrky (neboli tortilla chipsy) – recept na ně máme ZDE Poznámka: Salsa je španělské označení slova “omáčka” a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Číst dále »

Pikantní vajíčková tlačenka

Vejce, párky a zeleninu pokrájíme na kostičky. Nálev z kyjovanky doplníme podle potřeby vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu. Do částečně vychladlé želatiny vložíme veškeré ingredience, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme trošku mletého chilli. Nalijeme do formy (může být „srnčí hřbet“, ale i třeba malé bábovičky) a dáme do ledničky ztuhnout. Servírujeme na listech salátu spolu s čerstvým pečivem.
Číst dále »
2 května., 2013
Nápoje studené

Jahodové daiquiri (koktejl)

Nejprve si uděláme efektní cukrový okraj na sklence: Do jedné misky si dáme citronovou či limetkovou šťávu, do druhé pak krupicový cukr. Vychlazenou sklenici ponoříme po obvodě do citronové nebo limetkové šťávy a hned poté do krupicového cukru. Ozdobené sklenice dáme opět chladit do lednice. Mezitím si do mixeru přesypeme zbylý cukr a přelijeme zbylou citronovou (limetkovou) šťávu. Přidáme jahody, bílý rum a led. Vše důkladně rozmixujeme a opatrně nalijeme do přichystaných sklenic. Ihned podáváme. Poznámka: Daiquiri je koktejl, který obsahuje rum, limetkovou šťávu, cukrový sirup a led. Poprvé ho namíchal kolem r. 1896 americký inženýr Jennings Cox a pojmenoval jej podle kubánského města Daiquiri, v jehož blízkosti se nacházel první lihovar společnosti Bacardi – výrobce kubánského rumu. 
Číst dále »
20 srpna., 2012
Domácí výrobky

Domácí popcorn (kukuřičné pukance)

100 g zralé a zcela vysušené pukancové kukuřice (koupíme v obchodech), trochu oleje, kousek másla
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky