Každý, kdo si rád pochutná na šálku dobré kávy, jistě v létě ocení osvěžení v podobě kávy ledové. Je velmi snadná na přípravu a ideální pro ty, kteří v horkém počasí nemají chuť na klasický teplý nápoj
Z avokáda vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu. Tu dáme do mixéru, kam přilijeme i smetanový jogurt a mléko. Přihodíme kostky ledu s kokosovou moučkou a nápoj důkladně rozmixujeme. Nalijeme do sklenic, podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.
Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Jahody zbavíme zelených stopek a omyjeme vodou. Všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme. (Máme-li mixer na led, vhodíme ledové kostky. Pokud jej nemáme, přidáme do smoothie led drcený.) Vzniklý nápoj nalijeme do sklenic, ozdobíme čerstvou jahodou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.
Omyté třešně a višně vypeckujeme a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme rozdrcené pecky, zalijeme koňakem a dobře uzavřeme. Necháme šest týdnů stát. Po této době přidáme cukr svařený v malém množství vody a necháme odležet ještě další týden. Procedíme přes husté síto nebo přes plátno, slijeme do lahví a necháme odležet nejméně tři měsíce.
3 sáčky kvalitního černého čaje, 1 l vroucí vody, 2 lžíce třtinového cukru nebo tekutého medu, šťáva ze 2 citronů, 1 l sody nebo perlivé vody, ledové kostky nebo tříšť, několik lístků čerstvé máty
Nejprve si uděláme efektní cukrový okraj na sklence: Do jedné misky si dáme citronovou či limetkovou šťávu, do druhé pak krupicový cukr. Vychlazenou sklenici ponoříme po obvodě do citronové nebo limetkové šťávy a hned poté do krupicového cukru. Ozdobené sklenice dáme opět chladit do lednice. Mezitím si do mixeru přesypeme zbylý cukr a přelijeme zbylou citronovou (limetkovou) šťávu. Přidáme jahody, bílý rum a led. Vše důkladně rozmixujeme a opatrně nalijeme do přichystaných sklenic. Ihned podáváme. Poznámka: Daiquiri je koktejl, který obsahuje rum, limetkovou šťávu, cukrový sirup a led. Poprvé ho namíchal kolem r. 1896 americký inženýr Jennings Cox a pojmenoval jej podle kubánského města Daiquiri, v jehož blízkosti se nacházel první lihovar společnosti Bacardi – výrobce kubánského rumu.