Jídla letem světem

Vyberte si z 47 článků

Zvěřina na talíři

Aby nám zvěřina chutnala co nejlépe, to nezáleží jen na druhu zvěře a její úpravě, ale i na době, kdy byla zvěř ulovena, na zdraví lesní zvěře a na způsobu odležení masa před přípravou pokrmu. Přečtěte si naše tipy na samotné zpracování konkrétního masa.
Číst dále »
0 komentářů

Co se kde zvláštního jí?

Jiný kraj – jiný mrav, říká se, a u jídla to platí stoprocentně. Dali byste si také varlata grilovaných klokanů, smažené cvrčky, vařené mravence nebo třeba takové kapří ocasy? Seznamte se s velice zvláštními chutěmi a jídelníčky v různých zemích…
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 1., 2019
Jídla letem světem

Víte, co je frikasé?

Někdy rovněž psáno jako fricassée. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde o pokrm fritovaný a velice noblesní, jedná se vlastně o klasický, léty prověřený francouzský recept, který sestává z krájeného bílého masa, vařeného nebo dušeného v bílé omáčce.
Číst dále »
0 komentářů

Ochutnejte čokoládu z celého světa

S čokoládou je to jako s vínem. Kolik druhů kakaových bobů, kolik oblastí, kde se pěstují, dokonce i na jakých plantážích – tolik nejrůznějších chutí může výsledný produkt nabídnout. Dá se o nich vyprávět se stejnou láskou, s jakou sommeliéři popisují pocity, které na jazyku vyvolá víno z té které oblasti.
Číst dále »
0 komentářů

Crêpes jsou palačinky pro gurmány

Tuto pochoutku v určité formě již pravděpodobně doma připravovala naprostá většina z nás. Jedná se o lehké a nadýchané palačinky. Že vás na přípravě palačinek nemůže už nic překvapit? To byste se divili! Těsto na pravé francouzské crêpes (čteme “krepé”) je velice delikátní a vyžaduje dodržení několika kroků. Nicméně není se čeho obávat, zvládne je jistě každý.
Číst dále »
0 komentářů

Vaječné pokrmy z celého světa

Po velikonocích zpravidla máme mnoho natvrdo uvařených vajíček. Poradíme vám, jak využít vaječnou nadílku tak, aby se nám o ní nezdálo ještě během letních prázdnin.
Číst dále »
0 komentářů

Co je to bujabéza?

Bouillabaisse, čteno bujabéza. Tento krkolomný název téměř připomínající kouzelnou formuli z knihy černé magie je ve skutečnosti označením pro skromný a tradiční pokrm marseillských rybářů.
Číst dále »
0 komentářů

Což takhle dát si pirohy?

Většina z nás si myslí, že čím více na východ od českých hranic vyrazí, tím spíše ochutná vynikající pirožky. Ale ruské pirohy, francouzské briošky, americké knish či britské cornish pasty vypadají téměř stejně, chutnají téměř stejně a co víc – mají stejné základy. Které z nich ochutnáte vy?
Číst dále »
0 komentářů

Prvorepubliková kuchyně nebyla černobílá

Když se řekne prvorepubliková kuchyně, nejspíš se většině čtenářů vybaví slavnostně prostřené stoly paní továrníkové či lékárníkové. Realita je ovšem mnohem skromnější, než se z filmů pro pamětníky může zdát. Ale neznamená to, že byste si před sto lety na obědě či večeři nepochutnali.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky