Tipy a rady

Vaječné pokrmy z celého světa

Vaječné pokrmy z celého světa

Po velikonocích zpravidla máme mnoho natvrdo uvařených vajíček. Poradíme vám, jak využít vaječnou nadílku tak, aby se nám o ní nezdálo ještě během letních prázdnin.

Použití vajec uvařených natvrdo se neomezuje na žádný světový kontinent. Oblíbené je ve studené i teplé kuchyni. Přidat ho můžete do zeleninových i těstovinových salátů, pomazánek a dipů, nakrájet ho můžete do hotových polévek, rozdrobené ozdobí hlavní jídlo. Můžete ho obalit masovou směsí či těstíčkem a následně osmažit či opéct. Fantazii se meze nekladou. 

Velkou výhodou vajec je totiž jejich jemná chuť, díky níž se hodí k jakékoliv úpravě. Rozumí si s jemnou chutí sýrů, výraznějšími rajčatovými omáčkami, dodají bílkoviny zeleninovým pokrmům a nasytí vás v polévce, když nestíháte připravit žádné vydatnější jídlo.

Má-li hrát vařené vejce hlavní roli, můžete ho naplnit nejrůznějšími druhy fáší. V Česku je oblíbená šunková nebo lososová pěna, ovlivnění Jižní Amerikou zkuste guacamole z avokáda, citronové šťávy, česneku a drcených rajčat. Výborná jsou vejce plněná humusem – rozmixovanou naloženou cizrnou, s citronovou šťávou, česnekem, olivovým olejem a tahini pastou. Španělé připravují plněná vejce ozdobená smaženými kapary a parmezánem zapečená v rajčatové omáčce. To zní jako lahůdka, která stojí za kuchařský experiment, nemyslíte?

Vejce skvěle zužitkujete do bramborového salátu ve všech možných variantách.  Po vzoru ruské kuchyně zkuste k vejcím a bramborám přidat uvařenou červenou řepu, dle chuti také jablko, kukuřici nebo hrášek. Odvážlivci by neměli váhat s přidáním najemno nakrájeného vařeného či uzeného hovězího jazyka.

Na západ i na východ od nás

Při hledání světových specialit nemusíme chodit daleko. Naši západní sousedé připravují vařené vejce se zelenou frankfurtskou omáčkou. Potřebujete na ni bílý jogurt, smetanu, česnek, sůl, pepř a spoustu čerstvých zelených bylinek (petržel, kopr, brutnák, kerblík, estragon, řeřichu atp). Bylinkovým kombinacím se meze nekladou a vždy záleží na chuťových preferencích jedlíků. Omáčka se podává s vařeným vejcem a bramborami.

Překvapivě snadné a rychlé recepty najdeme i na Blízkém východě. Sabich sendvič patří mezi typická izraelská jídla. Jedná se o pita chléb plněný smaženým lilkem a vejcem vařeným natvrdo. Překlad z izrealštiny napovídá, že by se mělo jednat o ranní pokrm, ale konzumuje se v průběhu celého dne. Oproti tomu typickým prvním jídlem během šabatu je jachnun. Jedná se o křehké pečivo připomínající rolky z listového těsta, které se zvolna peče přes noc. Podává se s drcenými rajčaty, vařenými vejci a dipem skhug vyrobeným z chilli, česneku, koriandru a směsi koření. Dalším snídaňovým jídlem, které našinec ocení v průběhu celého dne, je šakšuka – kořeněná směs rajčat, paprik, chilli a mnohdy i lilku, ve které se obvykle uvaří rozklepnuté vejce, případně se může ozdobit vejci vařenými. 

Vařeným vejcím se nevyhýbá ani asijská či indická kuchyně. Vejci můžete nahradit maso v kořeněných omáčkách i polévkách, použít je jako náplň dim sum knedlíčků, také jimi ozdobíte smaženou rýži nebo nudle. Rychlou pochoutku s vůní orientu získáte povařením vajec v omáčce z rozmixovaných rajčat, cibule, česneku, tamarindové pasty a krevetové pasty.

Naše recepty z vařených vajec:

Nargisi Kofta Kari

Na masové koule: 5 vajec uvařených natvrdo, 500 g mletého skopového masa (ev. hovězí), 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného chilli, ¼ lžičky kurkumy, 1 lžička koření masala, 1 lžička strouhaného zázvoru, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžička nasekané čerstvé máty, 2 lžičky strouhanky, sůl, čerstvě drcený pepř, olej na smažení

Na omáčku: 6 středně velkých rajčat (nebo 250 ml sekaných rajčat v konzervě), 2 lžíce oleje, 5 jemně nasekaných cibulí, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, ½ lžičky sušeného chilli, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky garam masala, 2 lžíce pasty z arašídů (případně kešu ořechů), 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, šťáva z poloviny citronu, sůl, pepř 

Veškeré ingredience na masové koule smíchejte a nechte uležet aspoň hodinu v lednici. Masovou směsí obalujeme oloupaná vařená vejce. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme najemno nasekanou cibuli, přidáme najemno nasekaný česnek a koření a zlehka osmažíme, aby se směs nepřipálila. Přidáme nasekaná rajčata nebo rajčata v konzervě, ořechovou pastu, osolíme a opepříme, přidáme osmažené masové koule a společně povaříme asi půl hodiny. Na závěr omáčku dochutíme čerstvou citronovou šťávou a ozdobíme nasekaným koriandrem. Podáváme s dušenou rýží.

Khai Luk Keoi – vejce ve sladkokyselé omáčce

8 vajec vařených natvrdo, ½ hrnku smažené šalotky a 1 lžíce oleje použitého při jejím smažení, ¼ šálku třtinového cukru, ¼ šálku rybí omáčky, 2 lžičky tamarindové pasty, 3 lžíce vody, ½ červené papriky nakrájené na jemné plátky, drcený čerstvý koriandr na ozdobu, olej na smažení

Oloupaná vejce zprudka osmažíme v oleji dozlatova. Trvá to asi 3 minuty, vyjmeme z oleje a necháme přebytečný tuk okapat. V pánvi smícháme vodu s ostatními ingrediencemi na omáčku. Přivedeme směs k varu a necháme zredukovat do hustší konzistence a ihned servírujeme. Rozpůlená smažená vejce přelijeme omáčkou, ozdobíme plátky papriky a koriandrem. 

Vejce v hořčičné omáčce

8 vajec vařených natvrdo, hrst čerstvého kopru, 2 lžíce másla, ¼ šálku hladké mouky, 250 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 120 ml smetany na šlehání, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, špetka cukru a soli podle chuti

V hrnci rozpustíme máslo a lehce na něm opražíme mouku (1-2 minuty). Postupně přiléváme vývar a neustále mícháme, aby v omáčce nevznikly hrudky. Mouku s vývarem povaříme asi sedm minut, dokud nevznikne hustá omáčka. Přidáme hořčici, citronovou šťávu, cukr a sekaný kopr. Promícháme a krátce povaříme. Okamžitě servírujeme s vařenými vejci, bramborem a zeleným salátem.

Mexická Machaca s vejci

6 vařených vajec, 2-3 větší rajčata, 200 g trhaného dušeného hovězího pupku nebo sušeného hovězího masa, 2 stroužky česneku, 1 najemno nasekaná paprička jalapeňo, 2 červené cibule, rostlinný olej, rajčatová salsa, pšeničné tortilly

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké plátky. Přidáme nahrubo nasekaný česnek, nakrájená rajčata, nasekanou papričku jalapeňo, natrhané hovězí maso a společně povaříme asi pět minut, dokud se chutě nespojí. Vařená vejce nakonec rozdrobíme do pánve a necháme krátce probublat. Servírujeme v pšeničných tortillách zakápnuté rajčatovou salsou.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.