Také si pamatujete babiččinu spíž, ve které byly vyrovnány šiky sklenic naplněných zavařenými třešněmi, meruňkami, okurkami, čalamádou či zeleninou naloženou v soli? Co nám brání vzít si z našich předků příklad? Plody naší zahrady a lesa můžeme sušit, konzervovat v soli, mrazit či zavařovat.
Pedikúra není jenom estetickou, ale také zdravotní záležitostí. Nechcete-li chodit k profesionálům, připravili jsme pár tipů, jak vykouzlit nožky jako z alabastru z domácích zdrojů.
Bylinkové octy jsou vlastně ovocné octy kořeněné různými bylinkami. Jsou jemnější a lahodnější než běžně prodávaný ocet a není žádný problém si je vyrobit doma. Pojďte se tedy do nich pustit společně s námi!
Konec léta poskytuje ty nejlepší kulisy pro kulturní zážitky. Hudba, divadlo i tanec se rozléhají na nejromantičtějších scénách, které česká kotlina nabízí. Připravili jsme přehled nejzajímavějších akcí, které ještě máte šanci stihnout, a prodloužit si tak prázdninovou atmosféru.
Povidlové buchty, perník s povidly, vykládané chodské koláče. Tam všude nesmějí povidla chybět. Považujeme je většinou za ryze český (moravský) zázrak, který se v českém jazyce vyskytuje už od středověku. „Powidla“ však znají i v Polsku, na Ukrajině zas „powydlo“. Rakušané mají mezi svými top pokrmy díky naší společné historii kynuté knedlíky s povidly a mákem. V minulosti snad nebylo domácnosti, kde by se na zimu povidla nenavařila, protože představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce.
Letní čerstvý vzduch přímo vybízí k tomu, abychom se přesunuli ven a trávili zde co nejvíc času. Takže vypnout telefony, počítače i televizi a být co nejvíc s rodinou a přáteli!
Taková smaženice z vlastnoručně nalezených hub nebo koláč z trpělivě nasbíraných borůvek nemají chybu! Pojďme si tedy udělat malý přehled toho, co v lese najdeme.
Naše vlastní značka Ranko přináší opravdu bohatou nabídku mléčných výrobků jak slaných, tak sladkých. Co si dnes uvaříme s výrobky Ranko v hlavní roli?