Jídlo a vaření

Vyberte si z 264 článků

Rybí abeceda

Mít doma zapáleného rybáře může být výhra, pokud máte rybí maso rádi. A pokud přinese těch ulovených ryb tak akorát – na oběd, druhý den na večeři a něco málo do mrazáku. Co ale když má rybář obzvlášť šťastný den a s vítězoslavným úsměvem přitáhne domů další hromadu úlovků? Nedá se nic dělat, zbytek, který nesníme, musíme zpracovat.
Číst dále »

Ocet je pro zdraví i pro krásu

Buřty s cibulí, šumavské kyselo, jahodový dezert, ale také běloskvoucí koupelna, pračka bez vodního kamene, lesklé vlasy a zdravá pokožka. Že jsme splácali páté přes deváté? Není tomu tak! Všechny vyjmenované položky totiž spojuje jediné – OCET.
Číst dále »

Kupujeme kvasnice

Kvasnice neboli droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě pečiva. Dále se z něj připravuje drožďová pomazánka nebo drožďová polévka. Oproti pivovarským kvasnicím, jež jsou vedlejším produktem při výrobě piva, se u nás k výrobě pekařského droždí používá řepná melasa.
Číst dále »

Jak na palačinky

Přáli byste si umět vykouzlit luxusní snídani nebo dezert za pár minut? Pak určitě zvolte palačinky. Stačí pár triků, díky kterým už se nebudete nikdy rozčilovat nad nepodařeným výsledkem.
Číst dále »

Kolik je hrstka, špetka či snítka?

Někdo vařit umí, jiný se to teprve učí. Proboha, co to je špetka cukru, snítka rozmarýnu? Od toho jsme tu my, abychom vás, kteří teprve vařit začínáte, provedli kulinářskými nástrahami. Nakonec zjistíte, že to není žádná věda.
Číst dále »

Mýty o houbách

O houbách toho bylo řečeno a napsáno spoustu. Knihám můžeme věřit, píší je odborníci a jsou doplněny skvělými, věrnými fotografiemi výtečných, méně dobrých a nebezpečných druhů. Poučovat se na internetu je přínosné, pokud jde o informace členů mykologických spolků nebo poraden. S laickými radami už to nemusí být tak spolehlivé. A pozor bychom si měli dávat na nejrůznější mýty, které mohou být užitečné, pokud jsou pravdivé, ale jiné nesvědčí ani nám, ani houbám.
Číst dále »

Co s houbami?

Houbařská sezona nabírá na obrátkách, domů je nenosí jen ti největší houbaři, ale téměř každý, kdo projde nějakým porostem. První den z nich uděláme smaženici, druhý pak houbovku, třetí den houbové řízky. Potom ale přichází na řadu konzervování a sušení…
Číst dále »

Sladké houbové pochoutky

Dalo by se říci, že houbaři do kategorie sladkých pochoutek nemají co mluvit. Houby nasladko – co to může být za jídlo? Ale my vám s našimi recepty ukážeme, že tato kombinace může být naopak velmi zajímavá a chutná. No, posuďte sami!
Číst dále »

Co vypěstujeme, to usušíme

Jednou z nejstarších metod uchování jedinečné chuti je sušení. Nezabere vám příliš času, financí ani místa. Možností je hned několik – od prostých přírodních podmínek, přes sušení v troubě až po moderní elektrické sušičky. Vyberte si s námi způsob sušení ušitý vám na míru.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky