Tipy a rady

Jak si udělat domácí kefír

Věděli jste, že doma vyrobený kefír obsahuje až 10 x více probiotických organismů než kefír kupovaný, který prochází pasterizací? Navíc je jeho domácí výroba opravdu velmi jednoduchá.

Jak na výrobu kefíru?

Máme vlastně 3 možnosti:

  1. Za použití kefírových zrn (houbiček) neboli tibetské houby. Tato symbiotická kultura vzhledem připomíná květák a dá se sehnat od lidí, kteří si kefír doma vyrábějí (kefírová zrna se totiž v řádu týdnů zvětšují a dají se dělit), popř. na internetu (hledejte diskuse či stránky věnující se zdravému životnímu stylu na Facebooku).
  2. Z kvasné kultury ve formě prášku. Tu můžete sehnat v některých kamenných obchodech zaměřených na zdravou stravu, ale také na internetu.
  3. Ze zbylého kefíru (jako domácí jogurt).

Kefír z kefírových houbiček

Budeme potřebovat: kefírová zrna (zhruba 1 lžíci), nejlépe nepasterované (ne trvanlivé!) plnotučné mléko (podle velikosti sklenice – např. 2 až 3 dl), sklenici, kousek látky a gumičku na překrytí

Kefírové (tibetské) houby vložíme do sklenice. Pozor! Nepoužíváme žádné kovové předměty, takže i lžíce by měla být dřevěná či plastová. Zalijeme mlékem, zakryjeme látkou a upevníme gumičkou. Necháme stát na lince při pokojové teplotě. Druhý den se nám z mléka udělá kefír. Plastovou či dřevěnou vidličkou vyndáme kefírová zrna (popř. přecedíme přes plastové sítko) a dáme je do čisté sklenice. Opět je zalijeme mlékem a takto pokračujeme každý den… Kefír vypijeme buď neochucený, nebo jej použijeme například jako základ do smoothie.

Poznámka: Pokud chceme více kefíru, dáváme více kefírových zrn, více mléka a větší sklenici. Např. 3 lžíce kefírových zrn, 1/2 až 3/4 litru mléka a zavařovací sklenici o objemu 750 ml.

Pokud máte rádi kefír kyselejší, prodlužte dobu ze 24 hodin na delší – ochutnávejte a podle toho přeceďte a udělejte novou dávku.

Kefírová zrna se nemusí pokaždé proplachovat, stačí zalít novým mlékem. Zhruba 1x týdně je můžete propláchnou vodou. Pokud další kefír nechcete, můžete zrna uchovat v ledničce, nebo dokonce v mrazničce.

Z kvasné kultury v prášku

Budeme potřebovat: mléčné kefírové kultury (1 balení), nejlépe nepasterované (ne trvanlivé!) plnotučné mléko (množství podle návodu na balení), sklenici, kousek látky a gumičku na překrytí

Postupujte podle návodu na obalu. Obecně je to tak, že rozmícháte práškovou kulturu v mléce, necháte při pokojové teplotě zrát a poté máte hotový kefír.

Kefír z kefíru

Budeme potřebovat: zbylý kefír, nejlépe nepasterované (ne trvanlivé!) plnotučné mléko, sklenici, kousek látky a gumičku na překrytí

Nejprve si rozmícháme zbytek kefíru s mlékem. Dáme do sklenice, překryjeme látkou a necháme při pokojové teplotě 1 den stát. Po 24 hodinách přemístíme na další 1 den na chladnější místo (cca 12 až 16° Celsia) a nakonec do lednice. Čím déle jej necháme zrát, tím bude ostřejší. Pokud chceme vyrábět další várku, celý postup opakujeme.

Poznámka: Máme-li kvalitní nepasterované mléko, nemusíme dokonce ani používat zbylý kefír, ale stačí nám jen mléko. Postupujeme úplně stejně (1 den teplo, 1 den chladněji, dále pak lednička). Když je mléko pasterované, potřebuje očkovací kulturu – tou je právě buď zmíněný kefír, nebo jí může být acidofilní mléko či zákys.

Proč je kefír zdravý?

Kefír je takovým elixírem života. Zlepšuje naše trávení, stimuluje nám imunitní systém, hojí záněty, reguluje krevní tlak, brzdí rakovinotvorné bujení. Navíc je velmi dobře stravitelný, dokonce i pro ty, co mají intoleranci laktózy.

Vodní kefír

Kromě mléčného kefíru můžete natrefit i na vodní kefír.

Jeho výroba je víceméně totožná, avšak musí se použít odlišné ingredience. Kvasnou kulturu tvoří kefírové krystaly (nazývané jsou také tibi krystaly nebo japonské mořské krystaly) a místo mléka používáme vodu a ovocný cukr (přírodně sušené nesířené ovocné plody).

1 komentář pro článek Jak si udělat domácí kefír

Zdenka Mišáková
Ráda bych si objednala kefírové zrníčka s přesným postupem.78 let.Dpdání po 12.5.děkuji


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB