Jídlo a vaření

Vyberte si z 265 článků

Umíte dělat různé druhy knedlíků?

Jestli jste si mysleli, že knedlík může být jen kynutý, houskový, bramborový a ovocný, nebyla to v žádném případě pravda. Přečtěte si s námi následující text a budete žasnout nad tím, kolik knedlíků nabízí nejen naše česká kuchyně, ale i kuchyně našich sousedů.
Číst dále »

Vyrábíme domácí oříšková másla

Oříšková másla jsou skvělou náhradou za sladké pomazánky plné zbytečných cukrů a tuků. Jsou rychlým zdrojem energie a vlákniny. Výborné jsou jak na lívance, čerstvý chléb nebo jen tak na mlsaní lžičkou přímo ze sklenice. Vyzkoušejte hned několik druhů a vyberte si svůj oblíbený.
Číst dále »

Dýňová sezona je tady

Dýně, zelenina původem z Jižní Ameriky, která má ovšem v české kuchyni stále častější zastoupení. Také jste ji již do svého jídelníčku zařadili a během sezóny vám v hrncích nepřetržitě bublá krémová dýňová polévka?
Číst dále »

Není dýně jako dýně

Když se řekne dýně, nejspíš si vybavíte velkou oranžovou bakulku jako vystřiženou z americké verze pohádky o Popelce. Ve skutečnosti je však dýňový svět plný pestrých tvarů a barev.
Číst dále »

Od kotrče po čirůvku aneb neobyčejné houby na talíři

Když se řekne “houby”, většině z nás se vybaví hřib, bedla nebo václavka. Ale české lesy ukrývají mnohem pestřejší paletu druhů, které stojí za pozornost. Některé z nich znali už naši praprarodiče, jiné se dostávají do povědomí až v posledních letech. A mnohé byste v lese možná i přehlédli, přitom chutí dokážou překvapit víc než „král hřib“.
Číst dále »

Kaše, nebo pyré?

To si tak jdeme sednout do restaurace a chceme se opravdu dobře a pořádně najíst. Těšíme se na karbanátky s kaší a místo toho na nás z jídelníčku koukají mleté bochánky s parmazánovou krustou podávané s lehkým bramborovým pyré přelité demi-glace…
Číst dále »

Vaříme s dětmi: Placatá jídla

V dalším dílu ze série S dětmi v kuchyni se zaměříme na placičky, lívance, tortilly a palačinky. Jídla, se kterými děti mohou snadno pomáhat, a hlavně se s nimi dá i krásně vyhrát, jak se samotnou přípravou, tak se zdobením.
Číst dále »

Polévka pro každou příležitost

Nemáte čas nebo energii vařit zdlouhavé menu? Nabízíme recepty na výživné polévky pro každou příležitost. Zasytí, zahřejí, posilní, proberou po náročné oslavě, nebo nakopnou imunitní systém. Kterou z nich si vyberete?
Číst dále »

Děláme lívance a lívanečky

Co je to? Oblíbená sladká pochoutka, která potěší během celého dne… No přece lívance na sto způsobů! Preferujete je jako horkou voňavou snídani, rychlý odpolední dezert nebo občasný pamlsek k večernímu hrnku mléka?
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky