Jídlo a vaření

Vyberte si z 252 článků

Jak vybrat šunku?

Výrobek s názvem šunka musí splňovat požadavky potravinářské vyhlášky. Ze šunky se při nákroji nesmí uvolňovat tuk či voda, plátky se nesmí rozpadat ani praskat či se oddělovat na jednotlivé svaly. Chuť musí být lahodná a přiměřeně slaná.
Číst dále »

Což takhle dát si gyros či kebab?

Šťavnaté maso doplněné kopou čerstvé zeleniny, jogurtovým dresinkem a bylinkami – to vše zabalené v křupavém pečivu. Komu by se při pomyšlení na takovou lahůdku nesbíhaly sliny! A že jsme podle vás dvěma slovy označili tutéž pochoutku? Ba ne! Pojďte si přečíst, jaký je mezi nimi rozdíl.
Číst dále »

Jak udělat masovou roládu?

Přemýšlíte, čím dobrým a neotřelým k snědku byste mohli překvapit své blízké? Nechte se inspirovat našimi recepty na masové rolády. Kromě toho vám také poradíme, jak takovou roládu co nejlépe a nejsnadněji svázat.
Číst dále »

Zabijačka a její dobroty

Symbolem zimních měsíců jsou v kuchyni jednoznačně voňavá jelítka, poctivá domácí tlačenka, horká „prdelačka“ či takový kouřící ovárek. Každý z nás alespoň jednou zažil pořádnou domácí zabijačku a s chutí na ni vzpomíná. Připomeňte si proto spolu s námi některé zabijačkové recepty.
Číst dále »

Bez salátu ani ránu

V zimě se náš jídelníček obrací k tučnějším, hutnějším a výživnějším pokrmům. Jen málokdo má chuť na šopský salát nebo vychlazené okurkové tzatziki. To neznamená, že by zelenině byla vystavená stopka. Naopak i chladné počasí nabízí zdravé chroupání.
Číst dále »

Což takhle dát si quiche?

Quiche (čteme kiš) je slaný koláč z křehkého těsta, který pochází z Francie. Podává se buď jako teplý předkrm nebo lehký a rychlý oběd. Quiche může mít různé náplně – zeleninovou, masovou, sýrovou nebo třeba houbovou – podle naší chuti.
Číst dále »

Potraviny s falší

Stojíte před regálem a váháte – je tenhle džem skutečně jahodový nebo borůvkový? Opravdu špekáček bude chutnat tak, jak má? Je sýr z mléka či rostlinných tuků? A jak vybrat med, aby nebyl falšovaný? Přečtěte si proto naše rady, abyste v obchodě věděli podle čeho vybírat.
Číst dále »

Vepřové maso jíme nejvíc

Ať se vyznavači zdravých stravovacích trendů sebevíc snaží, vepřové maso v české kuchyni stále vládne (činí téměř 55% z celkové spotřeby masa). Méně prorostlý kousek pašíka našemu zdraví rozhodně neuškodí, navíc je zdrojem bílkovin a vitaminu B1. Jen tím bůčkem bychom se každý den ládovat neměli.
Číst dále »

Nebojme se potravin v prášku

Moderní vítr nám přivál do kuchyně nemálo hodnotných pomocníků a jedním z nich jsou i práškové potraviny. Pokud si však pod tímto pojmem představujete směs „éček“ a nezbedných chemických přísad, musíme vás vyvést z omylu – z prášku se v současné době vaří už i zdravé pokrmy.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky