Jídlo a vaření

Vyberte si z 206 článků

Vanilka je balzám na nervy

Vanilka. Koření, bez kterého se neobejde žádná cukrářka. Možná právě ono může za neodolatelné pokušení, které pro nás představují sladké laskominy. Už staří Aztékové znali jeho zdravotní benefity a považovali ho za prostředníka pro spojení s bohy. Jeho omamná vůně může za mnohá spojení mezi obyčejnými smrtelníky. Ne nadarmo se řadí mezi afrodiziaka.
Číst dále »
0 komentářů

Vánoční cukroví na poslední chvíli

Nakoupit dárky, stromeček, umýt okna, uklidit, vyzdobit, napéct. Každoroční rutina téměř každé hospodyňky. Když máte štěstí, v klidu si vše rozplánujete, abyste stíhali všechny povinnosti a mohli si užít vánoční pohodu. A vše z vašeho plánu vám vyjde. Uklizeným a nazdobeným domovem se line vůně cukroví, vánočky a jiných pochutin a vy se můžete v klidu usadit a užívat si volna. Jenže ouha!
Číst dále »
0 komentářů

Cukrářské a pekařské S.O.S.

Zatímco experimentování v kuchyni může být příjemně vzrušujícím zážitkem, cukrařina a pekařina je oborem, v němž jsou pravidla pevně daná. A snažit se je změnit není nejmoudřejší. Na co si dát pozor a jak napravit katastrofu na poslední chvíli? Poradíme vám, jak problém vyřešit.
Číst dále »
0 komentářů

Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční martyrium je v plném proudu a všude je cítit vanilka, skořice a perník. Také mlsně chodíte okolo a odoláváte všem sladkým pokušením? Patříte vy nebo vaši blízcí mezi ty, kteří lepek nesnesou nebo se ho cíleně zdržují? Netřeba zoufat. Lahodné rohlíčky či rumové kuličky si můžete dopřávat rovněž a bez problémů. Základem je vybrat vhodnou mouku a potom už se v podstatě nemusíte omezovat. Vyberte si z následujících receptů a užijte si ty pravé sladké Vánoce.
Číst dále »
0 komentářů

Tipy na pečení vánočních perníčků

Ruku na srdce – dovedete si představit ty správné Vánoce bez perníčků? S jejich pečením někdo začíná už v listopadu a snad každá rodina má ten zaručeně nejlepší recept. Jakmile se však zkouší v jiné kuchyni, nepřináší takový výsledek, jaký očekáváme. S námi ale letos vedle nešlápnete!
Číst dále »
0 komentářů

Vánoční koření od A do Z

Schválně, jaká vůně se vám vybaví, když se řeknou Vánoce? Je to svěží vůně jehličí, hutná purpura, štiplavé svařené víno, babiččiny vanilkové rohlíčky, tajuplné kadidlo při půlnoční mši? Bez kterého koření si nedovedete Vánoce představit?
Číst dále »
0 komentářů

Začínáme péct vánoční cukroví

S první adventní nedělí přichází i čas pečení prvního vánočního cukroví. Nejlepší je začít cukrovím, které potřebuje rozležet a změknout – tedy linecké, košíčky, perníčky, ořechy, marokánky a podobné laskominy. Tak hurá do voňavého a krásného pečení!
Číst dále »
0 komentářů

Pečeme s dětmi na Vánoce

Největší radost z Vánoc mají děti. Pro ně zdobíme celý dům do slavnostního, vybíráme nejkrásnější stromeček v celém okrese, pečlivě skrýváme dárky a vytváříme lahůdky nejroztodivnějších tvarů, chutí i vůní. Co tedy s nimi upéct letos cukroví?
Číst dále »
0 komentářů

Vůně perníkové chaloupky

Medové pečivo vždy patřilo k slavnostním obřadům, bylo známé dokonce již v dávné minulosti. Pochutnávali si na něm egyptští faraoni i členové Šalamounova dvora. Perníkové srdce dodnes nesmí chybět na žádné pouti, perníkové dobroty neodmyslitelně patří k mikulášské nadílce a hlavně k Vánocům. I domácí perníkové pečení je krásná a voňavá práce, při které vám děti jistě rády budou pomáhat.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky