Poctivá hutná polévka se stává hitem současného jídelníčku. Není složitá na přípravu, nezatíží peněženku, snědená je v cukuletu a hlavně v chladných dnech dokáže pořádně zahřát. Navíc nabízí bezpočet variant, takže se hned tak neojí. Schválně, jaká je vaše oblíbená?
Chystá se ve vaší vesnici masopustní průvod? Nezáleží na tom, zda půjdete “za masku”, nebo budete masky hostit jídlem a pitím, každopádně byste měli vědět, co dobrého vlastně k masopustu patří.
Sněženky bývají prvními kvítky, které nám říkají, že se blíží jaro. Jejich český název sněženka (podsněžník) je odvozen nejen z barvy jejich květů, ale také z toho, že rostlinky často vykvétají ještě ve sněhu.
Ať říkáte svátku mezi Třemi králi a Škaredou (popeleční) středou masopust, fašink, fašank nebo ostatky, jistě máte alespoň představu, jak tento lidový svátek probíhá. V posledních letech se z něj stává opulentní oslava jídla. Bylo tomu tak i za doby našich předků?
Krokusy, známé také pod jménem šafrány, vykvétají na našich záhoncích již v únoru či březnu. Jsou asi 5 až 15 cm vysoké a jejich květy ve tvaru nálevky se objevují v mnoha barvách – od bílé přes žlutou, světle až purpurově fialovou až k proužkaté fialovo-bílé variaci.
Ačkoliv by se dle slov „maso“ a „půst“ mohlo zdát, že se jedná hlavně o postní čas, doba masopustní patřila k největším oslavám roku. Kromě dlouhých oslav, svateb a tanečních zábav patří toto období především hojnému hodování.
Tajin (čteme tažín) je severoafrický pokrm pocházející z oblasti Maroka. Dle oblasti se ovšem můžeme setkat rovněž s pojmenováním tangia, tagine, maraq či qidra. Název je používán jak pro onen recept, tak pro samotnou nádobu, ve které se tajin připravuje.
Milovníci sýrů mají jistě v malíčku sýry naši privátní značky Ranko. Co však o jednotlivých druzích víme? Jaký je jejich původ, historie, kuchyňské využití? Podívali jsme se sýrům Ranko na zoubek či do rodného listu a sestavili jsme pro vás následující malý sýrový lexikon.