Tipy a rady

Vyrábíme domácí oříšková másla

Vyrábíme domácí oříšková másla

Oříšková másla jsou skvělou náhradou za sladké pomazánky plné zbytečných cukrů a tuků. Jsou rychlým zdrojem energie a vlákniny. Výborné jsou jak na lívance, čerstvý chléb nebo jen tak na mlsaní lžičkou přímo ze sklenice. Vyzkoušejte hned několik druhů a vyberte si svůj oblíbený.

Arašídové máslo

Ingredience:

  • 1 hrnek arašídy
  • 1 lžíce med
  • špetka sůl
  • 2 lžíce kokosový či řepkový olej

Postup:

Arašídy pár minut na sucho opražíme na pánvi, aby se rozvoněly a uvolnila se intenzivní oříšková chuť. Vhodíme do mixéru a na nejvyšší otáčky mixujeme, dokud se netvoří pojivá hmota. Přidáme med, sůl a olej a mixujeme do té doby, než vznikne hladký krém.

Mandlové máslo s kávou

Ingredience:

  • 1 hrnek mandle
  • 1 lžička espressový prášek
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 2 lžíce kokosový či řepkový olej

Postup:

Mandle i se slupkou vhodíme do mixéru a mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud se nezačne tvořit pojivá hmota. Přidáme kávu, vanilku a olej. Mixujeme do jemného hladkého másla. Pokud chceme máslo sladší, přidáme opět lžíci medu.

Kešu máslo s kokosem

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnek kešu
  • ½ hrnek kokos
  • 1 lžíce med

Postup:

Stejně jako arašídy opražíme kešu na pánvi a vhodíme do mixéru. Pár minut mixujeme, dokud nevznikne pojivá hmota a poté přidáme kokos a med. Mixujeme do podoby hladkého krému.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.