Nemáte čas nebo energii vařit zdlouhavé menu? Nabízíme recepty na výživné polévky pro každou příležitost. Zasytí, zahřejí, posilní, proberou po náročné oslavě, nebo nakopnou imunitní systém. Kterou z nich si vyberete?
Játrové knedlíčky spolu s hovězím vývarem tvoří jeden ze základních kamenů české kuchyně. Umíte si ovšem představit i jiné varianty kulaťoučké polévkové zavářky? Nabídneme vám dobroty, o něž se nemůžete ochudit. Protože tak jako třešnička korunuje dort, polévku zase dělají knedlíčky.
Poctivá hutná polévka se stává hitem současného jídelníčku. Není složitá na přípravu, nezatíží peněženku, snědená je v cukuletu a hlavně v chladných dnech dokáže pořádně zahřát. Navíc nabízí bezpočet variant, takže se hned tak neojí. Schválně, jaká je vaše oblíbená?
Chystá se ve vaší vesnici masopustní průvod? Nezáleží na tom, zda půjdete “za masku”, nebo budete masky hostit jídlem a pitím, každopádně byste měli vědět, co dobrého vlastně k masopustu patří.
Sněženky bývají prvními kvítky, které nám říkají, že se blíží jaro. Jejich český název sněženka (podsněžník) je odvozen nejen z barvy jejich květů, ale také z toho, že rostlinky často vykvétají ještě ve sněhu.
Ať říkáte svátku mezi Třemi králi a Škaredou (popeleční) středou masopust, fašink, fašank nebo ostatky, jistě máte alespoň představu, jak tento lidový svátek probíhá. V posledních letech se z něj stává opulentní oslava jídla. Bylo tomu tak i za doby našich předků?
Krokusy, známé také pod jménem šafrány, vykvétají na našich záhoncích již v únoru či březnu. Jsou asi 5 až 15 cm vysoké a jejich květy ve tvaru nálevky se objevují v mnoha barvách – od bílé přes žlutou, světle až purpurově fialovou až k proužkaté fialovo-bílé variaci.