Snad v žádné jiné metropoli na světě její obyvatelé nemilují sladkosti více než ve Vídni. Svědčí o tom i nebývalé množství cukráren po celém městě, takže sladkému pokušení je tady odolat téměř nemožné.
Není snad místo na světě, kde by neznali guláš. Nejzajímavější na celé věci je, že všude přísahají na ten svůj guláš, že je nejlepší a nejoriginálnější. A tak máme guláš mexický, bulharský, polský…., ale i segedínský, plovdivský… nebo také z toho, z čeho je uvařen – bramborový, koňský, buřtguláš nebo třeba guláš houbový.
Kuchyně severských zemí sice není tak proslulá jako například francouzská nebo italská, přesto se probojovala do celého světa. Nejvíce používanými surovinami jsou brambory a ryby. Brambory nejčastěji vařené ve slupce a oloupané těsně před podáním, často posypané koprem. To je vůbec nejoblíbenější koření.
Pokud byste chtěli ochutnat slovenské speciality, určitě si na to nevezmete letadlo, abyste nepřeletěli k Maďarům, Rakušanům, Čechům, Polákům, či Ukrajincům, kteří s touto zemí sousedí, ale nepůjdete ani pěšky. Zavrhnete také auto, motorku či kolo a vlak, i když je zde rozvětvená železniční síť. Vezmete si na exkurzi balón!
Naši severní sousedé mají velmi rozmanitý jídelníček. Na zdejším území se v minulosti prolínaly různé národy – Poláci, Židé, Litevci, Bělorusové, Ukrajinci a Němci a zasahovaly sem významně vlivy ruské, italské a francouzské.
Chorvatská kuchyně je zvláštní a pestrá a obsahuje mnoho zajímavých a chutných pokrmů. Nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a francouzskou, mnohdy ale i rakouskou a maďarskou. Zanechala zde své stopy také doba tureckého panství, takže tu jsou navíc domovem i pokrmy turecké kuchyně.
Letní sezóna je v plném proudu a našinec najednou zjišťuje, že má už dost mořských pláží ve Španělsku, Itálii, Francii… Najednou se mu zastesklo po Černém moři, které není přece jen tolik slané a jehož písečné pláže přitahují turisty více než ty kamenité například v Chorvatsku.
Jižní Čechy oplývají bohatstvím ryb a hub, díky velkému množství rybníků, ale jsou tu i přehrady zvláště Lipno… a samozřejmě lesy. Své má také na svědomí poměrně teplé počasí s větším počtem meteorologických srážek. Kromě tradičních jídel, se na tomto území objevují i jídla nová, která přichází poslední dobou, díky turistickému ruchu od sousedů, ale s ohledem na dostatek kvalitních sladkovodních ryb, jsou zde i kuchařské návody na jejich netradiční využití.