Jídla letem světem

Vyberte si z 51 článků

Vídeňské sladkosti

Snad v žádné jiné metropoli na světě její obyvatelé nemilují sladkosti více než ve Vídni. Svědčí o tom i nebývalé množství cukráren po celém městě, takže sladkému pokušení je tady odolat téměř nemožné.
Číst dále »

Maďarsko dalo nám i světu guláš

Není snad místo na světě, kde by neznali guláš. Nejzajímavější na celé věci je, že všude přísahají na ten svůj guláš, že je nejlepší a nejoriginálnější. A tak máme guláš mexický, bulharský, polský…., ale i segedínský, plovdivský… nebo také z toho, z čeho je uvařen – bramborový, koňský, buřtguláš nebo třeba guláš houbový.
Číst dále »

Severská kuchyně

Kuchyně severských zemí sice není tak proslulá jako například francouzská nebo italská, přesto se probojovala do celého světa. Nejvíce používanými surovinami jsou brambory a ryby. Brambory nejčastěji vařené ve slupce a oloupané těsně před podáním, často posypané koprem. To je vůbec nejoblíbenější koření.
Číst dále »

Jídla slovenské kuchyně

Pokud byste chtěli ochutnat slovenské speciality, určitě si na to nevezmete letadlo, abyste nepřeletěli k Maďarům, Rakušanům, Čechům, Polákům, či Ukrajincům, kteří s touto zemí sousedí, ale nepůjdete ani pěšky. Zavrhnete také auto, motorku či kolo a vlak, i když je zde rozvětvená železniční síť. Vezmete si na exkurzi balón!
Číst dále »

Polská kuchyně

Naši severní sousedé mají velmi rozmanitý jídelníček. Na zdejším území se v minulosti prolínaly různé národy – Poláci, Židé, Litevci, Bělorusové, Ukrajinci a Němci a zasahovaly sem významně vlivy ruské, italské a francouzské.
Číst dále »

Chorvatské speciality

Chorvatská kuchyně je zvláštní a pestrá a obsahuje mnoho zajímavých a chutných pokrmů. Nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a francouzskou, mnohdy ale i rakouskou a maďarskou. Zanechala zde své stopy také doba tureckého panství, takže tu jsou navíc domovem i pokrmy turecké kuchyně.
Číst dále »

Co se jí v Bulharsku?

Letní sezóna je v plném proudu a našinec najednou zjišťuje, že má už dost mořských pláží ve Španělsku, Itálii, Francii… Najednou se mu zastesklo po Černém moři, které není přece jen tolik slané a jehož písečné pláže přitahují turisty více než ty kamenité například v Chorvatsku.
Číst dále »

Ryby a houby v jihočeské kuchyni

Jižní Čechy oplývají bohatstvím ryb a hub, díky velkému množství rybníků, ale jsou tu i přehrady zvláště Lipno… a samozřejmě lesy. Své má také na svědomí poměrně teplé počasí s větším počtem meteorologických srážek. Kromě tradičních jídel, se na tomto území objevují i jídla nová, která přichází poslední dobou, díky turistickému ruchu od sousedů, ale s ohledem na dostatek kvalitních sladkovodních ryb, jsou zde i kuchařské návody na jejich netradiční využití.
Číst dále »

Jihočeská kuchyně

Jihočeské kuchyně používá nejvíce dva atributy – sladkovodní ryby a houby. Ale nejen těmito pochutinami „živ je Jihočech“.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky