Tipy a rady

Vyberte si z 1181 článků

Polévkové knedlíčky nemusí být jen játrové

Játrové knedlíčky spolu s hovězím vývarem tvoří jeden ze základních kamenů české kuchyně. Umíte si ovšem představit i jiné varianty kulaťoučké polévkové zavářky? Nabídneme vám dobroty, o něž se nemůžete ochudit. Protože tak jako třešnička korunuje dort, polévku zase dělají knedlíčky.
Číst dále »

Polévkové tipy a rady

Uvařit dobrou polévku není až na výjimky nic těžkého. Pokud navíc znáte ty správné polévkové triky, bude to pro vás úplná brnkačka.
Číst dále »

Tipy na zimní polévky

Poctivá hutná polévka se stává hitem současného jídelníčku. Není složitá na přípravu, nezatíží peněženku, snědená je v cukuletu a hlavně v chladných dnech dokáže pořádně zahřát. Navíc nabízí bezpočet variant, takže se hned tak neojí. Schválně, jaká je vaše oblíbená?
Číst dále »
1 března., 2025
Tipy a rady, Tradice,

Masopustní hodování

Chystá se ve vaší vesnici masopustní průvod? Nezáleží na tom, zda půjdete “za masku”, nebo budete masky hostit jídlem a pitím, každopádně byste měli vědět, co dobrého vlastně k masopustu patří.
Číst dále »
1 března., 2025
Tipy a rady, Zahrada,

Sněženky jsou chráněné

Sněženky bývají prvními kvítky, které nám říkají, že se blíží jaro. Jejich český název sněženka (podsněžník) je odvozen nejen z barvy jejich květů, ale také z toho, že rostlinky často vykvétají ještě ve sněhu.
Číst dále »
1 března., 2025
Tipy a rady, Tradice,

Když se řekne masopust

Ať říkáte svátku mezi Třemi králi a Škaredou (popeleční) středou masopust, fašink, fašank nebo ostatky, jistě máte alespoň představu, jak tento lidový svátek probíhá. V posledních letech se z něj stává opulentní oslava jídla. Bylo tomu tak i za doby našich předků?
Číst dále »
1 března., 2025
Tipy a rady, Zahrada,

Krokusy neboli šafrány

Krokusy, známé také pod jménem šafrány, vykvétají na našich záhoncích již v únoru či březnu. Jsou asi 5 až 15 cm vysoké a jejich květy ve tvaru nálevky se objevují v mnoha barvách – od bílé přes žlutou, světle až purpurově fialovou až k proužkaté fialovo-bílé variaci.
Číst dále »

Odlehčený masopust

Ačkoliv by se dle slov „maso“ a „půst“ mohlo zdát, že se jedná hlavně o postní čas, doba masopustní patřila k největším oslavám roku. Kromě dlouhých oslav, svateb a tanečních zábav patří toto období především hojnému hodování.
Číst dále »

Tajin označuje nádobu i pokrm

Tajin (čteme tažín) je severoafrický pokrm pocházející z oblasti Maroka. Dle oblasti se ovšem můžeme setkat rovněž s pojmenováním tangia, tagine, maraq či qidra. Název je používán jak pro onen recept, tak pro samotnou nádobu, ve které se tajin připravuje.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky