Tipy a rady

Lehké letní dezerty

Nemáte v plánu trávit v kuchyni hodiny, ale přesto si rádi dopřejete něco sladkého nebo se chystáte pohostit víkendovou návštěvu? Potom vyzkoušejte naše recepty, které vám nezaberou příliš času a v některých případech nemusíte ani zapnout troubu. Ideální na letní mlsání!

Nepečený jahodový dort s bílou čokoládou

Lahodný dezert, který perfektně kombinuje jemnou bílou čokoládu se svěží jahodovou vrstvou. 

  • 12 ks sušenek s kousky bílé čokolády (popřípadě klasické máslové)
  • ½ hrnku másla
  • 1 hrnek jahodového džemu 
  • 8 lžic vody
  • 1 a 1/2 lžíce práškové želatiny
  • 500 g mascarpone
  • 300 g bílé čokolády
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • hrst čerstvých jahod

Sušenky rozdrtíme na drobky, máslo rozpustíme a přilijeme k sušenkám. Směs musí při zmáčknutí držet pohromadě. Vsypeme do dortové formy, kterou si předem na bocích vyložíme potravinovou fólií a na dně pečicím papírem. Sušenkovou směs důkladně a rovnoměrně umačkáme a vložíme vychladit do lednice. Do kastrůlku vlijeme džem, vodu a pozvolna prohřejeme. Poté přisypeme želatinu a přivedeme k varu, ihned poté stáhneme. Polovinu jahodové směsi vlijeme na sušenkovou vrstvu, druhou polovinu prozatím odložíme stranou. Nyní si vyšleháme smetanu do tuha. K té přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a mascarpone. Vymícháme do hladka. Krém rozprostřeme do formy. Jahody umyjeme a pokrájíme na menší kousky. Ty poté vkládáme a lehce vtlačujeme do krému. Nakonec na vrchu zalijeme zbývající polovinou jahodového rozvaru a dáme ideálně přes noc zchladit do lednice.

Bleskové créme brulée

Vyzkoušejte tento super rychlý recept sestávající pouze ze tří ingrediencí. Výsledkem budete nadšeni!

  • 2 velké kopečky vanilkové zmrzliny
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru krupice

Zmrzlinu necháme roztát nebo ji na moment strčíme do mikrovlnné trouby, aby se kompletně rozehřála. Poté necháme úplně zchladnout na pokojovou teplotu. V té bychom již měli mít také žloutky. Zašleháme je do rozpuštěné zmrzliny. Směs vlijeme do malých zapékacích formiček a vložíme do větší zapékací mísy. Do mísy vlijeme horkou vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny výšky formiček. Takto připravený dezert vložíme asi na35 minut do trouby vyhřáté na 170 °C, dokud povrch lehce nezezlátne a při jemném zahýbání není již tolik tekutý, ale spíše se třese. Vyjmeme, necháme kompletně vychladnout. Poté povrch zasypeme cukrem a pomocí hořáku (popřípadě v troubě pod grilem) zkaramelizujeme a podáváme.

Mražený jogurt s ovocem

Milujete zmrzlinu, ale chtěli byste mlsat zdravěji? Tak vyzkoušejte mražený jogurt. Požitek je naprosto srovnatelný, zato množství kalorií na jednu porci výrazně nižší.

  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1 banán nebo ½ hrnku borůvek, malin, jahod
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce oblíbeného likéru
  • sušenky, kousky čokolády, další ovoce na ozdobu

V mixéru společně rozmixujeme jogurt s banánem nebo jiným oblíbeným ovocem. Přidáme med a likér a ještě jednou promixujeme. Vzniklou směs vlijeme do vhodné nádoby a vložíme na hodinu do mrazáku. Poté vyndáme, promícháme a na další hodinu dáme zpět. Připravíme si skleničky, na dno nasypeme kousky sušenek, čokoládu či další kousky ovoce. Na to poté cukrářským sáčkem nebo lžíci na zmrzlinu naaranžujeme mražený jogurt a můžeme servírovat.

Mangové skleničky

Exotické a lahodné, tak by se přesně dal popsat tento skvostný dezert, který připravíte za pár minut. A bez pečení.

  • 1 zralé mango
  • 200 g máslových sušenek
  • 2 lžíce kokosu
  • 2 lžíce másla
  • 150 ml šlehačky
  • 100 ml kondenzovaného mléka

Mango oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Odložíme stranou. Sušenky vložíme do mixéru a rozmixujeme na drobečky. Přidáme kokos a rozpuštěné máslo, promícháme. Šlehačku vyšleháme dotuha, vlijeme kondenzované mléko a zamícháme. Do skleniček dáme na dno asi 1,5cm vrstvu sušenkové směsi a upěchujeme. Navrstvíme asi 2 lžíce šlehačky a zasypeme kostičkami manga. Na ovoce ještě přidáme malý kopeček šlehačky, dáme alespoň na hodinu vychladit a podáváme.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.