Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 79 článků

Liči snižuje vysoký tlak a upravuje cukr v krvi

Exotické ovoce liči koupíte v českých obchodech čerstvé či konzervované. Má zajímavou chuť, kterou si někteří zamilují, jiní ji zkusí jednou a zjistí, že liči „nemusí“. Nebo jste ho nezkusili vůbec? Třeba by zrovna vám zachutnalo…
Číst dále »

Patizony prospívají srdci

Zastánci zdravé výživy nedají na tento druh dýně dopustit. Má jemnou chuť a může se jíst i se slupkou a semeny. Kromě toho je i velmi zdravý – snižuje hladinu tuku v krvi a má pozitivní účinek na srdce a celý náš kardiovaskulární systém.
Číst dále »

Ledový salát pomáhá usnout

Ledový salát se podobá hlávkovému salátu, ale jeho listy jsou tužší a drží více u sebe. Svůj název získal podle lesklého povrchu listů, které vypadají jako zkřehlé mrazem. Málokdo však tuší, že ledový salát je velmi zdravý – mimo jiné zmírňuje stres, uklidňuje nervy a pomáhá při usnutí.
Číst dále »

Pomeranče podporují výkonnost a soustředění

Čerstvé plody pomerančů obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C a jsou proto vhodné nejen proti nachlazení a chřipce, ale i třeba proti únavě organismu. Pomeranče obecně dokáží vzpružit organismus a zlepšit naši výkonnost a soustředění.
Číst dále »

Kiwi odstraňuje stres a zlepšuje náladu

Kiwi je popínavá rostlina pocházející z Číny, ze které se sklidí až 200 kg plodů. Toto ovoce velikostí podobné slepičímu vejci obsahuje velké množství vitamínu C, a proto je výbornou prevencí chřipek, nachlazení a rýmy. Zároveň pomáhá zvládat stres a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu.
Číst dále »

Brokolice zabraňuje rakovinnému bujení

Brokolice byla vyšlechtěna ve Středomoří, a to pravděpodobně na Kypru. Znali ji i staří Římané a již od těch dob se traduje, že je zdraví prospěšná. Nedávné průzkumy navíc potvrdily její léčivý účinek proti rakovině (a to především proti rakovině prostaty) a také na posílení srdce.
Číst dále »

Květák snižuje riziko nádorů

Květák se pěstoval na Středním východě už v době před naším letopočtem, u nás se pak rozšířil v polovině 18. století. Dřív byl považován hlavně za zeleninu chudých, dnes víme, že díky množství cenných látek je jedním z prvků zdravé kuchyně.
Číst dále »

Jak citrusy pomáhají

Sezóna citrusů je tady! Sice se kvůli nim můžeme čas od času tvářit kysele, ale spíše než úšklebky přináší citrusy plnou náruč svěží chuti a vitamínů. Namíchejte si s námi koktejl, který zastraší veškeré choroby a který umí pomoci třeba i proti kocovině.
Číst dále »

Grep + pomeranč = pomelo

Pokud máte rádi pomelo, děláte dobře svému tělu. Je totiž vydatným zdrojem draslíku, pomáhá proti vysokému cholesterolu i proti srdečním nemocem. A umí dokonce ulevit při kocovině!
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky