Zdravý životní styl

Liči snižuje vysoký tlak a upravuje cukr v krvi

Liči snižuje vysoký tlak a upravuje cukr v krvi

Exotické ovoce liči koupíte v českých obchodech čerstvé či konzervované. Má zajímavou chuť, kterou si někteří zamilují, jiní ji zkusí jednou a zjistí, že liči „nemusí“. Nebo jste ho nezkusili vůbec? Třeba by zrovna vám zachutnalo…

Co je liči?

Liči čínské (dvouslivák lahodný) je ovoce spadající do čeledi mýdelníkovité. Pochází z Číny. Proto se také nejvíce využívá v čínské kuchyni. Pěstuje se i v dalších asijských zemích, na Srí Lance, ale také v jižní Africe, v Brazílii, na Floridě atd.
Toto exotické ovoce roste na stálezelených stromech, které dorůstají výšky až 20 metrů.

Plody rostou ve shlucích a mají nejčastěji oválný či kulatý tvar. Slupka je hrubá a má různou barvu (oranžovou, červenou, případně růžovou). Po jejím odstranění se dostanete k bílé až narůžovělé (někdy namodralé) dužině. Má specifickou aromatickou vůni a chuť. Uprostřed dužiny je tvrdá pecka velikosti fazole. Ta se nekonzumuje a od dužiny ji snadno oddělíte.

Pozitivní účinky liči na zdraví

Liči je zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitaminy C, D, E, riboflavin, niacin a některé minerální látky – fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník. Účinné látky mají i listy. Údajně by měly mít analgetické, antipyretické a protizánětlivé účinky a měly by posilovat imunitu. Liči také pomáhá zklidňovat nervový systém, normalizovat hladinu cukru v krvi, urychlovat metabolismus, snižovat vysoký tlak atd.

Jak konzumovat liči

Nejjednodušeji můžete liči konzumovat, koupíte-li si ho kompotované, ale určitě stojí zato ochutnat i čerstvé ovoce. Dostat se k dužině není tak náročné jako u některých jiných druhů exotických plodů.
Důležité je v obchodech vybírat zralé liči, které je křehčí. Říkáte si, že vám dozraje doma? U některého ovoce to možné je, liči však do něj nepatří.

Čerstvé liči oloupete, rozpůlíte a vyjmete z něj pecku. Vypeckované plody konzumujte čerstvé, či je přidejte do ovocných salátů. Zajímavou chuť dodají i alkoholickým a nealkoholickým nápojům. Vyrábí se z něj i džemy či šťávy.
Už jste ochutnali čerstvé či konzervované liči? Zachutnalo vám? A co takhle ho vyzkoušet v kuchyni při přípravě pokrmů? Své využití má především v čínské kuchyni.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.