Zdravé potraviny

Vyberte si z 46 článků

Cizrna pomáhá předcházet stárnutí

Cizrna se podobá velkému hrachu. Je k dostání celá nebo půlená, připravují se z ní nákypy, polévky a dušené pokrmy. Na Středním východě patří cizrna mezi základní potraviny, je však součástí i mnoha evropských a orientálních pokrmů. Navíc je velmi zdravá a proto bychom ji měli jíst co nejčastěji.
Číst dále »
0 komentářů

Jaké známe druhy cukru?

Bez cukru se neobejdeme, ale vyznáme se v jeho druzích? Existuje například několik typů hnědého cukru, ale pouze nejkvalitnější hnědý cukr obsahuje zdravou melasu stejně jako cukr třtinový. S dalšími druhy cukrů do sebe dostáváme jen prázdné kalorie.
Číst dále »
0 komentářů

Jarní jídelníček

Přestože nás možná čeká ještě pár přízemních mrazíků, jarní paprsky v nás probouzejí energii a pozitivní myšlenky. Je tedy více než žádoucí odlehčit i naše jídelníčky.
Číst dále »
0 komentářů

Vajíčka jsou zdravá

Možná máte ještě v živé paměti pohádku o tom, jak zlé vejce může za vysoký krevní cholesterol. Dávno pryč jsou doby, kdy se doporučovaly maximálně dva žloutky za týden. Ukazuje se, že pravidelná konzumace vajec naopak našemu srdci prospívá. Pojďte spolu s námi lépe porozumět tomuto nutričnímu pokladu.
Číst dále »
0 komentářů

Kuskus dodá energii i výživné látky

Kuskus (psáno také Couscous nebo Cous Cous) je vlastně jemnozrnná těstovina vyráběná ze semoliny. Je velmi snadno a rychle připravený (nemusí se vařit) a je běžně k dostání ve všech obchodech. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, není se vůbec čeho bát.
Číst dále »
0 komentářů

Bulgur prospívá našim nervům

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice, která se používá (obdobně jako rýže nebo kuskus) na přípravu dalších pokrmů. Má oříškovou chuť a voní po obilí. Protože nenadýmá a je lehce stravitelný, můžeme bulgur podávat i dětem.
Číst dále »
0 komentářů

Amarant chrání naše klouby, chrupavky a svaly

Pojďme si posvítit na laskavé semínko (amarantu se totiž přezdívá také laskavec), které v našem jídelníčku ještě příliš nezdomácnělo. A to je škoda, protože v sobě skrývá pokladnici zdraví pro všechny generace.
Číst dále »
0 komentářů

Jáhly zlepšují kvalitu pleti i vlasů

Jáhly byly dříve běžně konzumovanou potravinou. Později jakoby se na ni úplně zapomnělo, ale dnes se vrací do jídelníčků mnohých lidí, především těch, kteří se snaží zdravě žít. Co jsou přesně jáhly a proč byste si pro ně měly udělat prostor i ve vašem jídelníčku?
Číst dále »
0 komentářů

Pohanka regeneruje játra

Naši předkové dobře věděli, že pohanka, kterou k nám údajně při svých nájezdech dovezli ve 13. století Tataři, je velmi zdravá. Proč se nazývá pohanka, je tedy nabíledni. Jejímu odolnějšímu druhu se říkalo tatarka.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky