Zdravé potraviny

Vyberte si z 46 článků

Vajíčka jsou zdravá

Možná máte ještě v živé paměti pohádku o tom, jak zlé vejce může za vysoký krevní cholesterol. Dávno pryč jsou doby, kdy se doporučovaly maximálně dva žloutky za týden. Ukazuje se, že pravidelná konzumace vajec naopak našemu srdci prospívá. Pojďte spolu s námi lépe porozumět tomuto nutričnímu pokladu.
Číst dále »
0 komentářů

Jarní jídelníček

Přestože nás možná čeká ještě pár přízemních mrazíků, jarní paprsky v nás probouzejí energii a pozitivní myšlenky. Je tedy více než žádoucí odlehčit i naše jídelníčky.
Číst dále »
0 komentářů

Tvaroh je bílé zlato

Z mléčných výrobků bychom tvaroh mohli postavit na pomyslný piedestal. Navíc výživové hodnoty tvarohu se nesnižují ani jeho tepelnou úpravou. Pro pokrytí denní dávky vápníku stačí zkonzumovat asi 100 g měkkého tvarohu.
Číst dále »
0 komentářů

Vyzkoušejte červenou rýži

Červená rýže patří mezi speciální celozrnné (tedy neloupané) rýže. Tím, že nebyla zbavena své slupky a klíčku, ukrývá v sobě mnohem více vlákniny a cenných látek. Barvu má zrzavě hnědou, její chuť je skvěle oříšková.
Číst dále »
0 komentářů

Quinoa pomáhá k lepšímu spánku

Quinoa (čteme kinoa) neboli merlík čilský je rostlina pocházející z jihoamerických And, jejíž semena se používají jako obilnina. Tato drobná kulatá zrnka quinoi se často na první pohled zaměňují s kuskusem nebo amarantem.
Číst dále »
0 komentářů

Cizrna předchází stárnutí

Cizrna se podobá velkému hrachu. Je k dostání celá nebo půlená, připravují se z ní nákypy, polévky a dušené pokrmy. Na Středním východě patří cizrna mezi základní potraviny, je však součástí i mnoha evropských a orientálních pokrmů. Navíc je velmi zdravá a proto bychom ji měli jíst co nejčastěji.
Číst dále »
0 komentářů

Proč je kvašení tak zdravé

Naši předkové nechávali na podzim kvasit zelí či okurky, které pak konzumovali po celou zimu. Možná přitom ani nevěděli, jak moc dělají pro své zdraví. Kvašením totiž vznikají laktobacily, které výrazně posilují zdraví našich střev a tím i zlepšují naši celkovou imunitu.
Číst dále »
0 komentářů

Nebojte se jíst víc luštěnin

Odjakživa slýcháme, že luštěniny jsou zdravé a měli bychom je proto pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nicméně nestačí pouze jednou do měsíce uvařit čočku s párkem či hrachovou kaši. Dnes na trhu objevíte nepřeberné množství chutných druhů luštěnin, o kterých jste třeba ještě ani neslyšeli, přesto mnohé z nich dokážou, co do obsahu bílkovin a jiných zdraví prospěšných látek, plně nahradit třeba i takové hovězí maso. Pojďme se tedy společně podívat, jaké benefity vašemu tělu mohou tyto superpotraviny přinést a které luštěniny určitě stojí za vyzkoušení.
Číst dále »
0 komentářů

Poznáváme luštěniny

Hrách, cizrna, čočka, fazole, ale i vigna nebo boby. Že vám to všechno přijde podobné? Není! Pojďte se s námi podívat na více či méně známé luštěniny.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky