Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 77 článků

Hrušky odstraňují jedovaté látky z těla

Hrušky konzumovali lidé již před více než 3000 lety. Odvar z hrušek nebo hruškových křížal se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hrušky také neutralizují a z těla vylučují těžké kovy, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.
Číst dále »

Jablka chrání před infarktem

Jablka provázejí lidstvo doslova od nepaměti. Přece utržení jablka ze stromu poznání bylo prvotním hříchem lidského pokolení. Zlaté jablko zdobené drahokamy se stalo součástí symbolů královské moci. Aby ne, pod zdánlivě obyčejnou slupkou se skrývá přímo pokladnice výživných látek a lahodných chutí.
Číst dále »

Znáte batáty?

Batáty jsou sladké oranžové brambory, které se pěstují v tropických oblastech Ameriky, ale dostaneme je i u nás. A protože jsou nejen opravdovou pochoutkou, nýbrž také velmi ceněné pro svou nutriční hodnotu, neměli byste se bát je vyzkoušet. Jsou ideální surovinou, která ozvláštní jídelníček a navíc dodá tělu pořádnou dávku energie i vitaminů.
Číst dále »

Červená řepa umí zázraky

Červená řepa je vlastně superpotravina, o jejíž účincích nelze pochybovat. Snižuje cholesterol, zpomaluje projevy stárnutí, zlepšuje činnost srdce a dokonce působí proti vzniku rakoviny. Máte ji také rádi?
Číst dále »

Brambory snižují krevní tlak a posilují cévy

Věděli jste, že brambory dokáží nejen zasytit, ale i ochránit naše tělo? Pravidelná konzumace brambor totiž pomáhá udržet zdravé a silné srdce a přispívá k léčbě vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Brambory jsou dále důležité pro zdravé kosti, klouby, šlachy a svaly, ale i pro kůži, vlasy či nehty.
Číst dále »

Brambory – perly českých polí

Brambory patří k české kuchyni jako bílek ke žloutku. Je to jednoznačně nejoblíbenější příloha. A to k nim nepočítáme bramborové knedlíky! Uvařit brambory ve vodě totiž zvládne úplně každý. Nebo to není tak jednoznačné tvrzení?
Číst dále »

Cukety detoxikují naše tělo

Cukety zná dnes úplně každý. Ale víte, jaký je jejich původ, jak je pěstovat a proč jsou tak zdravé?
Číst dále »

Rajčata prospívají kůži, vlasům i nehtům

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě. Pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století. Poslední lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících pravidelně rajčata se snižuje riziko nádorových onemocnění.
Číst dále »

Není rajče jako rajče

Tornado, San Marzano, Bejbíno, Black Krim… Výčet všech odrůd rajčat by vystačil na samostatné vydání knihy. Vábí nás svou barvou, vůní a chutí, nad níž se musí sbíhat sliny snad každému.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky