Zdravý životní styl

Jak citrusy pomáhají

Sezóna citrusů je tady! Sice se kvůli nim můžeme čas od času tvářit kysele, ale spíše než úšklebky přináší citrusy plnou náruč svěží chuti a vitamínů. Namíchejte si s námi koktejl, který zastraší veškeré choroby a který umí pomoci třeba i proti kocovině.

Proč jsou citrusy zdravé?

Jakmile se řekne spojení citrus a zdraví, každý si vybaví horký čaj s citronem jako první pomoc při nachlazení. Síla těchto barvami hýřících plodů se skrývá ve vysokém množství vitamínů – především C, A, široké škále vitamínů B, ale také vlákniny, vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu.

Zahraniční výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace citrusů snižuje riziko vzniku rakoviny trávicího traktu. Díky vysokému obsahu minerálních látek a vody jsou citrusy předurčeny k tomu, aby napomáhaly při kocovinách. Mnozí odborníci také tvrdí, že pojídání citrusů eliminuje chuť na sladké i přejídání! Babské rady doporučují citronovou kůru při potížích s revmatismem, artrózou i dnou.

Grepová jádra jsou zázrak

Citrusy pochopitelně neznamenají pouze citrony. Také konzumace grepů, jejichž dužina je bohatá na pektin a bioflavonoid, přináší našemu tělu spoustu cenného. Ulevuje od potíží s křečovými žilami, napomáhá trávení a posiluje střevní flóru. Grepová jádra jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a vykazují silné antibiotické účinky.

Jedním ze způsobů podávání je konzumace grepové tinktury – tu je možné zakoupit v lékárně či zdravé výživě nebo si ji vyrobit z domácích zdrojů. Grepový olej se pak využívá v kosmetice především ke zmírnění projevů akné i lupénky. A protože všeho moc škodí, i při konzumaci citrusů buďte obezřetní, zejména pokud užíváte nějaké léky – existuje široká varianta léčiv, která se s citrusy nesnášejí.

Jak vybírat a skladovat citrusy?

Při nakupování se zaměřte na barvu a tvrdost plodu. Celistvé zabarvení značí zralý plod, byť lehké barevné odchylky jsou povolené. Rozhodně se vyhněte nákupu scvrklých, příliš měkkých, nebo dokonce nahnilých citrusů. Pokud hodláte citrusy používat v kuchyni včetně kůry, zjistěte, zda nebyly chemicky ošetřené. Aby vám plody vydržely co nejdéle čerstvé a plné vitamínů, skladujte je na chladném, suchém a tmavém místě. Dejte pozor, aby nepřemrzly, získaly by hořkou chuť.

Citrusy v naší kuchyni

Někdy stačí jen oloupat a ihned zkonzumovat, jindy zase poslouží jako voňavá ingredience do studených i teplých nápojů. Byla by však škoda použití citrusů v kuchyni omezit pouze na takovéto maličkosti. Vitamínovou bombu představují nejenom čerstvě vylisované šťávy, ale také ovocné saláty, ve kterých pomeranč, mandarinka ani grep nesmějí chybět. Limetová a citronová šťáva by potom měly být součástí vašich neodolatelných dezertů. Kromě vynikající chuti pomohou k tomu, aby vyšlehaný bílek držel lépe pohromadě a nespadl.

V přípravě dezertů je naprostou klasikou citronovo-cukrová poleva, ale chuťové buňky zaplesají také nad pomerančovou šlehačkou nebo osvěžujícím limetkovým sorbetem. Z chemicky neošetřené citrusové kůry můžete vytvořit úžasné kandované ozdoby pro domácí dezerty, ale také netradiční alkoholický nápoj původem z Itálie – limoncello.

Citrusy si výborně rozumí i s masem a slanými pochutinami. Dokonalé snoubení citrusů s rybami a mořskými plody není třeba představovat. Originalitě se ovšem meze nekladou, a proto se mezi fajnšmekry zrodil netradiční thajský salát z pomela, šalotky, bazalky, krevet a sladkokyselé omáčky. Méně zdravou, ovšem stejně vynikající lahůdkou jsou domácí krůtí hamburgery s limetovo-česnekovou majonézou. Drůbeží i vepřové maso na pomerančích potom představuje oběd, jejž neodmítne žádný strávník.

Citrusy pro krásu

Chcete mít hladkou pleť bez vrásek, lesklé vlasy i pevné nehty bez roztřepení? K tomu všemu vám citrusy pomohou. Citronová šťáva spolu s lihem nahradí pleťové tonikum, její kombinace s mořskou solí působí jako přírodní peeling. Sušená a rozemletá pomerančová kůra v kombinaci s minerální vodou či mlékem pleť vyčistí a omladí. Dávejte však pozor na chemické ošetření citronů i citlivost vaší pleti! Babské rady doporučují citron také jako levné a rychlé „bělidlo“ chrupu. Odborníci ovšem zmiňují především negativní dopady, tedy poničení zubní skloviny.

Naše další citrusové články:

Grapefruity ničí viry a plísně – tento článek máme ZDE

Pomeranče podporují výkonnost a soustředění – článek se nachází ZDE

Jak kupovat a skladovat citrusy? To se dozvíte ZDE

Grep + pomeranč = pomelo. Více o pomelu si přečtěte ZDE

Mandarinky snižují cholesterol – náš článek je ZDE

Pěstujeme doma citrusy – rozhovor s citrusářem Václavem Rajšlem najdete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.