Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 71 článků

Jablka chrání před infarktem

Jablka provázejí lidstvo doslova od nepaměti. Přece utržení jablka ze stromu poznání bylo prvotním hříchem lidského pokolení. Zlaté jablko zdobené drahokamy se stalo součástí symbolů královské moci. Aby ne, pod zdánlivě obyčejnou slupkou se skrývá přímo pokladnice výživných látek a lahodných chutí.
Číst dále »
0 komentářů

Dýně posilují a čistí náš organismus

Dýně nejsou jen krásně barevnou podzimní ozdobou, ale díky svým léčebným vlastnostem patří rovněž na náš jídelníček. Existuje bezpočet druhů dýní, z jejichž plodů můžeme připravit prakticky cokoliv – polévky, saláty, kaše, nebo třeba lívance, koláče, dorty, kompoty či marmelády.
Číst dále »
0 komentářů

Není rajče jako rajče

Tornado, San Marzano, Bejbíno, Black Krim… Výčet všech odrůd rajčat by vystačil na samostatné vydání knihy. Vábí nás svou barvou, vůní a chutí, nad níž se musí sbíhat sliny snad každému.
Číst dále »
0 komentářů

Rajčata prospívají naší pokožce, vlasům i nehtům

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě. Pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století. Poslední lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících pravidelně rajčata se snižuje riziko nádorových onemocnění.
Číst dále »
0 komentářů

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.
Číst dále »
0 komentářů

Myrobalány třešňové neboli lidově špendlíky

V druhé půli léta se již mnohé stromy prohýbají pod úrodou ovoce. Stačí se jen natáhnout a trhat. Součástí tradiční české kuchyně jsou například výborné a velmi zdravé žluté špendlíky, které se hodí na výrobu marmelád, povidel či jemného destilátu.
Číst dále »
0 komentářů

Broskve zlepšují náladu

Broskve jsou ovoce s vynikající chutí i vůní. Obsahují navíc velké množství niacinu (vitamínu B3), díky němuž zlepšují naši náladu a snižují případnou nervozitu a vnitřní neklid. Zároveň broskve pomáhají při léčbě bronchitidy, kašle a astmatu.
Číst dále »
0 komentářů

Meruňky zpomalují stárnutí

Kromě mnoha zdraví prospěšných látek posilujících imunitu či snižujících hladinu cholesterolu mají meruňky ještě jednu zkrášlující funkci – zpomalují proces stárnutí, posilují naše vlasy, pokožku a nehty. Říká se jim proto také ovoce zdraví.
Číst dále »
0 komentářů

Okurky čistí tělo i pleť

Do Evropy se okurky dostaly díky zámořským plavbám asi v 16. století. Jejich blahodárné účinky neunikly pozornosti tehdejších lékařů i lidových léčitelů. Bílkoviny v okurce obsažené povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení, pročišťují ústrojí a působí hojivě na pokožku.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky