Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 71 článků

Rebarbora zlepšuje krev a čistí střeva

Rebarbora neboli reveň je stará tradiční zelenina, která dříve nesměla chybět na žádné zahrádce. Již Tibeťané ji považovali za léčivou a věřili, že zlepšuje krev a čistí střeva. Jen dejte pozor na to, že kvůli kyselině šťavelové ji nesmí konzumovat lidé s ledvinovými kameny a také těhotné a kojící ženy spolu s dětmi do deseti let.
Číst dále »
0 komentářů

Topinambury = nejzdravější slunečnice

Slunečnice topinambur je znovuobjevená superpotravina 21. století. Její název zní pomalu jak nějaké zaklínadlo z čarodějné knihy. Ale ona vlastně čarodějná je – má v sobě spoustu zdravých látek, snadno se pěstuje, připravuje a ještě hezky kvete.
Číst dále »
0 komentářů

Salátová abeceda

Není to zase až tak dávno, kdy jsme znali jen hlávkový salát s octovou zálivkou, na Moravě vylepšený rozškvařenou slaninou, jinde zalitý kyselou smetanou. Pak si naše jazýčky získal salát ledový. Objevily se další druhy, dokonce barevné či kudrnaté. Jejich sazeničky mizí na trzích závratnou rychlostí.
Číst dále »
0 komentářů

Zdravé ovesné košíčky

Rádi mlsáte, ale kvůli váze se raději mírníte? S následujícím dezertem už nemusíte! Ovesné košíčky jsou velmi snadné na přípravu, chutnají naprosto skvěle a hlavně se nemusíte bát o svou figuru. Můžete si je vychutnat jako vyváženou snídani, svačinku nebo podávat jako sladkou tečku po obědě. A záleží jen na vás, čím si košíčky naplníte. Ať už tvarohem, mascarpone, pudingem, ovocem, fantazii se meze nekladou!
Číst dále »
0 komentářů

Medvědí česnek čistí tělo

Již staří Slované pěstovali medvědí česnek. A dnes zažívá v našich zahradách a kuchyních svou renesanci. Navíc kromě své výtečné chuti působí léčivě a používá se například jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo nebo ke snížení krevního tlaku a čištění krve.
Číst dále »
0 komentářů

Ředkvičky chrání před bakteriemi a plísněmi

Ředkvičky jsou u nás velmi oblíbenou zeleninou – mnoho z nás je miluje pro jejich nezaměnitelnou chuť a nedokáže si představit máslem namazaný chléb bez plátků ředkviček. Málokdo už ví, že jsou i pro naše tělo velice prospěšné.
Číst dále »
0 komentářů

Zelí zvyšuje naši obranyschopnost

Štamprlička zelné šťávy denně je výbornou prevencí proti chřipce či covidu. Zelí je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů. Kromě toho zelí umí čistit střeva, váže na sebe těžké kovy a odvádí je z těla.
Číst dále »
0 komentářů

Křen vyhání infekce z těla

Křen je vytrvalá bylina s válcovitým kořenem, která má výraznou štiplavou chuť i vůni. Jeho milovníci si těžko dokáží představit ovar nebo jiný druh masa bez nastrouhaného křenu. Křen je navíc přírodní antibiotikum a pomáhá při nachlazení, angíně či chřipce.
Číst dále »
0 komentářů

Brambory snižují krevní tlak a posilují cévy

Věděli jste, že brambory dokáží nejen zasytit, ale i ochránit naše tělo? Pravidelná konzumace brambor totiž pomáhá udržet zdravé a silné srdce a přispívá k léčbě vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Brambory jsou dále důležité pro zdravé kosti, klouby, šlachy a svaly, ale i pro kůži, vlasy či nehty.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky