Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 68 článků

Topinambury chrání proti stresu

Krásná květina, která pod zemí ukrývá hlízu našemu zdraví velmi prospěšnou – to jsou topinambury, lidově nazývané židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Topinambury umí mimo jiné redukovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak nebo chránit proti stresu.
Číst dále »
0 komentářů

Kiwi odstraňuje stres a zlepšuje náladu

Kiwi je popínavá rostlina pocházející z Číny, ze které se sklidí až 200 kg plodů. Toto ovoce velikostí podobné slepičímu vejci obsahuje velké množství vitamínu C, a proto je výbornou prevencí chřipek, nachlazení a rýmy. Zároveň pomáhá zvládat stres a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu.
Číst dále »
0 komentářů

Citrony přispívají ke štěstí a euforii

James Cook jako první kapitán dokázal zabránit kurdějím na palubě, když přikázal posádce jíst pravidelně citrony. Málokdo ale ví, že v citronech obsažený vitamín C pomáhá také vytvářet hormony štěstí a euforie.
Číst dále »
0 komentářů

Jablka chrání před infarktem

Jablka provázejí lidstvo doslova od nepaměti. Přece utržení jablka ze stromu poznání bylo prvotním hříchem lidského pokolení. Zlaté jablko zdobené drahokamy se stalo součástí symbolů královské moci. Aby ne, pod zdánlivě obyčejnou slupkou se skrývá přímo pokladnice výživných látek a lahodných chutí.
Číst dále »
0 komentářů

Rajčata prospívají naší pokožce, vlasům i nehtům

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě. Pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století. Poslední lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících pravidelně rajčata se snižuje riziko nádorových onemocnění.
Číst dále »
0 komentářů

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.
Číst dále »
0 komentářů

Pomeranče podporují výkonnost a soustředění

Čerstvé plody pomerančů obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C a jsou proto vhodné nejen proti nachlazení a chřipce, ale i třeba proti únavě organismu. Pomeranče obecně dokáží vzpružit organismus a zlepšit naši výkonnost a soustředění.
Číst dále »
0 komentářů

Mrkev snižuje výskyt rakoviny

Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Před několika lety bylo zjištěno, že látka falkarinol obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny.
Číst dále »
0 komentářů

Ananas brání srážení krve

Ananas odbourává nadměrné hromadění tekutiny ve tkáních a obsahuje mnoho dalších cenných látek. Jednou z těch nejcennějších je enzym bromelain, který ničí cizopasné látky ve střevech, snižuje krevní tlak a především přispívá k rozpouštění usazenin na stěnách našich cév.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky