Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 75 článků

Nebojte se zeleniny

Mrkev, paprika, rajčata či celer. Zelenina, kterou všichni dobře známe a běžně v kuchyni používáme. Co ale třeba takový patison, topinambur, batáty nebo fenykl? Tyto druhy asi jen tak při běžném nákupu nepřibalíte, že? Je to ale velká škoda. Obíráte se tak o skvělý gastronomický zážitek.
Číst dále »
0 komentářů

Křen vyhání infekce z těla

Křen je vytrvalá bylina s válcovitým kořenem, která má výraznou štiplavou chuť i vůni. Jeho milovníci si těžko dokáží představit ovar nebo jiný druh masa bez nastrouhaného křenu. Křen je navíc přírodní antibiotikum a pomáhá při nachlazení, angíně či chřipce.
Číst dále »
0 komentářů

Grapefruity ničí viry a plísně

Léčivé látky obsažené v grepech z nich dělají přímo zázračný prostředek k vyléčení mnoha neduhů. Nejléčivější jsou pak grepová jadérka, která mají antibiotické účinky a zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Olej z těchto jadérek se užívá nejen na mykózy, ale i při nachlazení či na afty a opary.
Číst dále »
0 komentářů

Brambory – perly českých polí

Brambory patří k české kuchyni jako bílek ke žloutku. Je to jednoznačně nejoblíbenější příloha. A to k nim nepočítáme bramborové knedlíky! Uvařit brambory ve vodě totiž zvládne úplně každý. Nebo to není tak jednoznačné tvrzení?
Číst dále »
0 komentářů

Jablka chrání před infarktem

Jablka provázejí lidstvo doslova od nepaměti. Přece utržení jablka ze stromu poznání bylo prvotním hříchem lidského pokolení. Zlaté jablko zdobené drahokamy se stalo součástí symbolů královské moci. Aby ne, pod zdánlivě obyčejnou slupkou se skrývá přímo pokladnice výživných látek a lahodných chutí.
Číst dále »
0 komentářů

Křen – nenápadný král českých zahrad

Když se o někom nebo něčem řekne, že je jako křen, rozhodně se jedná o nejvyšší pochvalu. Znamená to, že má pořádný říz! Ač je křen některými zahrádkáři považován za plevel, měl by se díky svému zdravotnímu přínosu dostat spíše na pěstitelský piedestal.
Číst dále »
0 komentářů

Hrušky odstraňují jedovaté látky z těla

Hrušky konzumovali lidé již před více než 3000 lety. Odvar z hrušek nebo hruškových křížal se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hrušky také neutralizují a z těla vylučují těžké kovy, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.
Číst dále »
1 komentář

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.
Číst dále »
0 komentářů

Borůvky podporují noční vidění

Chodíte do lesa na borůvky? Víte, jaký vliv mají borůvky na naše zdraví a co si z nich můžete připravit dobrého?
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky