Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 74 článků

Grapefruity ničí viry a plísně

Léčivé látky obsažené v grepech z nich dělají přímo zázračný prostředek k vyléčení mnoha neduhů. Nejléčivější jsou pak grepová jadérka, která mají antibiotické účinky a zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Olej z těchto jadérek se užívá nejen na mykózy, ale i při nachlazení či na afty a opary.
Číst dále »

Křen – nenápadný král českých zahrad

Když se o někom nebo něčem řekne, že je jako křen, rozhodně se jedná o nejvyšší pochvalu. Znamená to, že má pořádný říz! Ač je křen některými zahrádkáři považován za plevel, měl by se díky svému zdravotnímu přínosu dostat spíše na pěstitelský piedestal.
Číst dále »

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.
Číst dále »

Zdravé ovesné košíčky

Rádi mlsáte, ale kvůli váze se raději mírníte? S následujícím dezertem už nemusíte! Ovesné košíčky jsou velmi snadné na přípravu, chutnají naprosto skvěle a hlavně se nemusíte bát o svou figuru. Můžete si je vychutnat jako vyváženou snídani, svačinku nebo podávat jako sladkou tečku po obědě. A záleží jen na vás, čím si košíčky naplníte. Ať už tvarohem, mascarpone, pudingem, ovocem, fantazii se meze nekladou!
Číst dále »

Rozinky prospívají zubům i dásním

Jistě víte, že rozinky jsou sušené plody vinné révy. Možná ale nevíte, že podle nejnovějších výzkumů sladké a lepkavé rozinky neškodí zubům ani dásním, ale naopak prospívají jejich zdraví. Zabraňují totiž růstu a ulpívání bakterií na dásních a na povrchu zubů.
Číst dále »

Nepleťme si pekingské a čínské zelí

Možná tomu nebudete chtít věřit, ale to, co si v obchodech kupujeme pod názvem čínské zelí, je vlastně zelí pekingské. Čínské zelí je prapředkem zelí pekingského, má podobný obsah léčivých látek, ale nemá pevnou hlávku jako to pekingské.
Číst dále »

Zelí zvyšuje naši obranyschopnost

Štamprlička zelné šťávy denně je výbornou prevencí proti chřipce či covidu. Zelí je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů. Kromě toho zelí umí čistit střeva, váže na sebe těžké kovy a odvádí je z těla.
Číst dále »

Cibule čistí cévy a tepny

Cibule je nejběžnějším druhem zeleniny, bez níž se neobejde snad žádná kuchyně. Přidává se do polévek, je nedílnou součástí většiny omáček, používá se při pečení masa, do salátů, pomazánek, zapékaných pokrmů. A navíc je velice zdravá.
Číst dále »

Česnek snižuje tlak i cholesterol

Česnek se již odpradávna používá jako vnitřní dezinfekce či jako účinný pomocník při nachlazení. Dále pomáhá omezit množství cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a chrání před bakteriálními a plísňovými infekcemi. Nejnovější studie navíc dokazují, že konzumace česneku snižuje o 50% riziko onemocnění rakoviny žaludku.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky