Po zimě je naše tělo vyčerpané a touží po jarní očistě. Nechcete jíst ale jenom samotnou zeleninu? Nabízíme zdravou, levnou a chuťově zajímavou náhražku masa – seitan.
Tofu je potravina, která by neměla chybět především ve vegetariánském jídelníčku. Oblíbená je také mezi lidmi, kteří chtějí žít zdravě či shodit nějaký ten kilogram. Našlo si tofu cestu i do vašeho jídelníčku?
Chia semínkách znali již staří Aztékové. My navíc dnes víme, že chia semínka umí snížit hladinu cukru v krvi a obsahují veliké množství omega 3 mastných kyselin.
Obvykle vám radíme, jak se nezvaných hmyzích návštěvníků v domácnosti zbavit. Tentokrát vás zkusíme přesvědčit, abyste je naopak přizvali do kuchyně a okusili na vlastní chuťové buňky.
Olivovník se začal pěstovat před šesti tisíci lety na Blízkém východě. Pro Řeky olivy dnes představují míru majetku – jednotlivé stromy jsou registrovány jako u nás nemovitosti. I větvička olivovníku je symbolem míru a plodnosti. Věnce z ní uvité nosili vítězové olympijských her i vojevůdci.
Grilování s rodinou nebo přáteli je jistě jednou z nejoblíbenějších aktivit léta. Voňavé masíčko, lahodné grilované sýry, nebo křupavá zelenina, to určitě zná každý, kdo kouzlu grilování propadl. Ale věděli jste, že také mořské plody jsou na grilu opravdu výtečné? V následujícím receptu vám prozradíme návod na skvělé grilované krevety, díky kterým se příští grilování stane netradičním gastronomickým zážitkem. A mimochodem, pokud vám krevety zachutnají, můžete si je připravit klidně i v zimě na pánvi.
Na českém trhu jsou v současné době desítky různých druhů olejů. Určitě vás často láká kdejaký olej koupit a vyzkoušet. Ruku na srdce, víte, jak a kdy jaký olej použít? Nebo v tom občas plavete? Přinášíme pár rad, jak oleje správně využívat nejen v kuchyni, ale například i v kosmetice. S oleji totiž musíme nakládat rozumně. Každý se totiž nehodí ke všemu a na všechno.
Chcete zajistit svému tělu dostatek jódu? Obohaťte svůj jídelníček o chytrá vejce, která snáší slepice krmené mořskou řasou a pohankou! Jak prosté a přitom chytré – přesně jako jsou tato zdravá vejce s vysokým obsahem jódu a selenu.
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii, ale také v Chorvatsku, Rumunsku a Černé Hoře. Podává se jako silně omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka.