Zdravý životní styl

Přišli jste na chuť tofu?

Tofu je potravina, která by neměla chybět především ve vegetariánském jídelníčku. Oblíbená je také mezi lidmi, kteří chtějí žít zdravě či shodit nějaký ten kilogram. Našlo si tofu cestu i do vašeho jídelníčku?

Co je to tofu?

Tofu je potravina pocházející z Číny, která se vyrábí srážením sojového mléka.

U nás ho seženete v prodejnách se zdravou výživou, ale i v mnoha běžných obchodech. Tofu zakoupíte v měkké či tvrdé podobě. Vedle neochucené varianty se vyrábí s rozmanitými příchutěmi. Přírodní tofu je takřka bez chuti a díky tomu vám nabízí široké možnosti využití.

Tofu v našem jídelníčku

A proč právě tofu by mělo být součástí zdravého jídelníčku? Je významným zdrojem bílkovin a zároveň má jen málo tuků a sacharidů a neobsahuje žádný cholesterol. Tím se hodí pro redukční diety, ale i do jídelníčku sportovců. Mezi pozitiva této potraviny patří i její snadná stravitelnost.

Tofu je dále bohaté na vápník a z dalších minerálů a vitamínů v něm obsažených si ještě jmenujme hořčík, železo a vitamíny skupiny B, E.

Díky svému obsahu vápníku a bílkovin je vhodnou podporou prevence osteoporózy a nemocí kloubů a svalů. Jeho zařazení do jídelníčku se rovněž doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

Jak připravovat tofu?

Koupíte-li si tofu poprvé, může ve vás vzbuzovat nedůvěru. Možná vůbec netušíte, jak ho vlastně zužitkovat. Možností je ale spoustu.

Oblíbené jsou různé zeleninové saláty či pomazánky, ale klidně se pusťte i do náročnějších receptů – různých placiček, speciální číny, omáček atd.

Zauzené tofu si třeba nakrájejte na kostičky a dejte si ho k vínu jako alternativu sýrů, které jsou podstatně tučnější.

Náš recept: Domácí tofu

Pokud chcete vyzkoušet domácí výrobu tofu ze sójových bobů, pomůže vám náš recept zde



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB