Zdravý životní styl

Znáte všechny druhy hořčice?

Hořčici znali již staří Římané a hořčice jako taková patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny. Její anglický název mustard je odvozen od latinského mustum ardens neboli palčivý mošt. Věděli jste ale, že hořčičná semena existují bílá, černá a hnědá?

Bílá, černá a hnědá hořčičná semínka

Základem všech druhů hořčice je hořčičné semeno, ocet a sůl. Hořčičná semena pak existují tři druhy: bílá (Sinapis alba), černá (Brassica nigra) a hnědá (B.juncea). Při sklizni se sklízejí jen malá kulatá semena převážně hnědé hořčice z důvodu snadnější sklizně. Z jemnější bílé se pak vyrábí na­še chuťově méně výrazná plnotuč­ná hořčice. Semena hořčice černé mají ostřejší a štiplavější chuť a používají se k výrobě hořčic francouzského typu, například di­jonské. Nejostřejší je hořčice sa­reptská, která se pěstuje v Indii, Číně a střední Asii a dělají se z ní orientální hořčice.

Druhy hořčic

  • Plnotučná hořčice patří mezi nej­oblíbenější. Je jemně mletá, bez hrubých částic. Nepřibarvená má še­dožlutou barvu a při­barvená jasně žlutohnědou.
  • Dijonská hořčice byla poprvé vyrobena ve měs­tě Dijon. Tvoři jí jemně namletá hnědá hořčičná semena, která nebyla zbavena oleje. Má pikantnější chuť.
  • Kremžská hořčicepalčivou chuť, kterou jí dodáva­jí nahrubo namletá semena hořči­ce černé a typickou nasládlou chuť má díky cukru. Toho musí být nejméně 16 % (v plnotučné hořčici je pouze 5 %).
  • Speciální hořčice – mezi ně patři nejrůznější ochuce­né varianty, jako jsou třeba pálivé i méně pálivé hořčice se zeleným pepřem, grilovací hořčice s kečupem, francouzské s provensálským kořením apod.

Co to je suchá hořčice?

Suchý hořčičný prášek vznikl na počátku 18. století společným mletím semen černé a bílé hořčice. Po prosátí této směsi přes síto vznikl velmi hebký prášek. Technika výroby suché hořčice se od té doby změnila a dnes se k semenům přidává pšeničná mouka, pro barvu kurkuma, trochu cukru, sůl a koření.

Suchá hořčice působí rovněž jako konzervační činidlo a často se uvádí v receptech na čatní nebo na nálevy k nakládání různých potravin.

Jak skladovat hořčici?

  • Pokud máte hořčičná semena, uchovávejte je v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě.
  • Hotovou kupovanou hořčici pak nejlépe uchováme v chladničce v dobře uzavřených sklenicích.

Naše rady:

  1. Hotovou ostrou hořčici je nejvhodnější přidávat do různých omáček, k pečenému masu, do majonéz a salátových zálivek.
  2. Hotová jemná hořčice se hodí spíše k rybám (zvláště k lososům).
  3. Hořčici přidávejte vždy až na konci tepelné úpravy a pokrm s ní jen lehce prohřejte.
  4. Suchá hořčice se kromě výše zmíněného konzervování nejvíce hodí do polévek a dušených pokrmů.
  5. Pro získání ostřejší chuti smíchejte suchou hořčici se studenou vodou a nechte stát asi 15 minut.
  6. Používáte-li suchou hořčici do dušených pokrmů, lze ji přidat i do oleje, ve kterém jste smažili cibuli nebo česnek.
  7. Do majonéz vždy vmíchejte hotovou hořčici (například dijonskou), suchá zde není vhodná.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.