Zdravý životní styl

Vyberte si z 367 článků

Čokoláda je zdravá!

Čokoláda není zbytečná mlsnota. Již v 19. století jeden slavný přírodovědec tvrdil: „Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to udělala v případě kakaových bobů.“ Současné výzkumy to jen potvrzují.
Číst dále »

Ovesné vločky pomáhají hubnout

Žaludek ocení, když může zpracovávat něco zdravého, tělu prospěšného, lehce stravitelného a přitom chutného. Řada takových pokrmů se dá připravit z vloček vyrobených z nejmladší obiloviny – ovsa. A málokdo ví, že ovesné vločky navíc pomáhají hubnout.
Číst dále »

Poznáte espresso, americano, cappuccino a latte?

Stát se skutečnými odborníky na kávu, to chce léta praxe a skutečný zájem. Ovšem proč být za úplné neznalce a burany, když přijdete do lepší kavárny či restaurace? Pojďme si shrnout alespoň některé omyly a mystifikace, které se bohužel u nás hojně drží, a představit si, jak to vlastně se základními druhy kávy je.
Číst dále »

Jaké známe druhy cukru?

Bez cukru se neobejdeme, ale vyznáme se v jeho druzích? Existuje například několik typů hnědého cukru, ale pouze nejkvalitnější hnědý cukr obsahuje zdravou melasu stejně jako cukr třtinový. S dalšími druhy cukrů do sebe dostáváme jen prázdné kalorie.
Číst dále »

Rebarbora zlepšuje krev a čistí střeva

Rebarbora neboli reveň je stará tradiční zelenina, která dříve nesměla chybět na žádné zahrádce. Již Tibeťané ji považovali za léčivou a věřili, že zlepšuje krev a čistí střeva. Jen dejte pozor na to, že kvůli kyselině šťavelové ji nesmí konzumovat lidé s ledvinovými kameny a také těhotné a kojící ženy spolu s dětmi do deseti let.
Číst dále »

Jitrocel usnadňuje vykašlávání

Zatímco pro zahrádkáře a vášnivé „trávníkáře“ je jitrocel hned po krtkovi a pampelišce nepřítelem číslo 3, pro milovníky bylinek a domácího léčení je darem přírody. Zevně se jitrocel používá například na léčení ran či po bodnutí hmyzem, vnitřně podávaný jitrocelový sirup je zase známý jako účinný lék proti kašli.
Číst dále »

Ředkvičky chrání před bakteriemi a plísněmi

Ředkvičky jsou u nás velmi oblíbenou zeleninou – mnoho z nás je miluje pro jejich nezaměnitelnou chuť a nedokáže si představit máslem namazaný chléb bez plátků ředkviček. Málokdo už ví, že jsou i pro naše tělo velice prospěšné.
Číst dále »

Květiny k jídlu

Již naši předci využívali květiny jako léčivou sílu přírody. Víte, jaké druhy květů jsou užitečné pro naše zdraví a můžeme je použít v kuchyni?
Číst dále »

Špenát zpomaluje stárnutí

Všichni jistě známe tu fantastickou moc špenátu, o jejíž propagaci se zasloužil i slavný Pepek Námořník. Neobsahuje sice tolik železa, kolik se vždy tvrdilo (tato chyba vznikla posunutím desetinné čárky), ale díky mnoha minerálům a vitamínům posiluje naši imunitu a zpomaluje stárnutí.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky