Přestože nás možná čeká ještě pár přízemních mrazíků, jarní paprsky v nás probouzejí energii a pozitivní myšlenky. Je tedy více než žádoucí odlehčit i naše jídelníčky.
Naše tělo lenošilo celou zimu. Probuďme ho proto po zimním spánku a svlečme starou kůži! Nyní – s přicházejícím astronomickým jarem – je navíc ideální doba připravit se na další sezónu.
Již naši předkové věděli, že půst na konci zimy má velmi příznivý vliv nejen na naše tělo, ale i na naši psychiku. Pokuste se tedy také zařadit do svého jídelníčku více zdravých potravin. Brzy uvidíte, jaké pozitivní výsledky vám to přinese.
Pěstování bylinek je velmi prospěšná móda. Vracíme se k široké škále bylinek, které nejen pokrmy ozvláštní, ale dodají jim i spoustu zdraví prospěšných látek. K tomu, abychom si mohli utrhnout čerstvé snítky, vůbec nepotřebujeme zahradu!
Cottage (vyslovujeme “kotydž”) je hrudkovitý tvarohový sýr s vůní a chutí tvarohu a se stopou syrovátky. Není ani uležený, ani barvený. Jeho název pochází z anglického výrazu pro domácí tvarohový sýr (cottage cheese), který se odpradávna vyráběl na farmách ze zkyslého neošetřeného mléka.
Řekne-li se řecká kuchyně, mohou se vám vybavit různé pokrmy. Mezi její hlavní ingredience patří i sýr feta. Co je to za sýr a jaká jídla z něj můžeme připravit?
Z mléčných výrobků bychom tvaroh mohli postavit na pomyslný piedestal. Navíc výživové hodnoty tvarohu se nesnižují ani jeho tepelnou úpravou. Pro pokrytí denní dávky vápníku stačí zkonzumovat asi 100 g měkkého tvarohu.
Už po staletí jsou jogurty potravinou národů a etnických skupin dožívajících se vysokého věku. Ty zdravější z jogurtů navíc obsahují kromě vysokého procenta vápníku také velké množství stopových prvků a mléčné mikrobiální kultury (laktobacily a bifidobakterie).