Zdravý životní styl

Okurková sezóna

Zatímco novináři se okurkové sezóny děsí, zahrádkáři ji vyhlížejí s nadšením. Ať jde o voňavé salátové dlouhány nebo křupavé nakládačky, nikdo jejich bohatou úrodou neopovrhne. Vždyť lahodí mlsným jazýčkům a ještě dělají dobře na těle. Křupnete si?

Proč jsou okurky zdravé?

Okurka je oblíbenou zeleninou u všech notorických dietářů. Má vynikající chuť, ale téměř nulové kalorie. Navíc tělo zavodní (obsahuje až 96 % vody) a dodá mu spoustu důležitých látek, jako jsou vitamíny A, B, C či K, železo, mangan nebo draslík.

Okurky jsou skvělým zdrojem antioxidantů, flavonoidů a tříslovin, které zpomalují stárnutí a pomáhají bojovat s volnými radikály. Abychom z okurky získali maximum živin, měli bychom ji konzumovat včetně slupky. Oloupáním se připravujeme o velké množství vlákniny i zmíněných vitamínů.

Překvapivé může být zjištění, že okurky jsou velkým pomocníkem při boji s kocovinou. Pokud jste vypili o nějakou skleničku navíc, dopřejte si několik koleček okurky ještě před spaním nebo se ráno pokuste vypít okurkové smoothie.

Okurka a kosmetika

Okurková vůně se čím dál tím častěji line také z kosmetických salónů. Není divu. Díky vysokému obsahu vody je po okurkové masce pleť hydratovaná a zklidněná, což se hodí v parných letních dnech nebo po opalování.

Dvě kolečka okurek dokáží zázraky s opuchlýma očima – stačí plátky přiložit na dvacet minut na víčka a oteklé oči i tmavé kruhy jsou minulostí. Z rozmixované okurky, vilínu a převařené či destilované vody můžete vytvořit domácí pleťovou vodu vhodnou na zklidnění pro všechny typy pleti.

Potřebujete-li vyčistit póry nebo se zbavit jizev po akné, připravte si domácí masku z rozmixované okurky, citronové šťávy, listů aloe a špetky kurkumy. Hydratační pleťovou masku vytvoříte rychle i smícháním nastrouhané okurky se lžící bílého jogurtu, peelingu docílíte přidáním drcených ovesných vloček.

Vlažná okurková koupel vás nabudí po náročném dni. Kromě koleček okurky přidejte do vany ještě čerstvé listy máty a koupelovou sůl. Okurkový zábal nebo peeling se doporučuje také při boji s celulitidou. Přidejte do něj rozdrcená kávová zrnka nebo med, který pokožku zbaví odumřelých buněk.

Ani v kuchyni nemusí být nuda

Každého jistě napadne šopský či Čechy velmi oblíbený okurkový salát. Díky specifické chuti nesmí okurka chybět v žádném sendviči nebo tortille.

Poslední dobou plátky okurky nahrazují pečivo, dají se také plnit jako sushi nebo překvapivě péct se solí a octem, kdy vzniknou netradiční chipsy. Okurku můžete použít téměř do všech letních receptů. Lahodné spojení vznikne například s vodním melounem. Vyzkoušet to můžete v rychlém salátu nebo limonádě.

Rozmixovanou okurku se zázvorem a limetovou šťávou použijte při grilování ryb, především lososa, ovšem tento dip nezapadne ani na čerstvě rozpečné bagetce. Osvěžující chuť vykouzlíte při spojení s avokádem, ať už v rozmixované guacamole pastě nebo rustikálním salátu s rajčaty, opečenými krutony a balzamikovým octem. Asi nejméně uvěřitelným receptem, který vám nabízíme, je grilovaný šopský salát. Ten dokazuje, že ani tepelně upravená okurka neztrácí nic na své chuti.

Dobře naložené

V případě nakládaček je jejich následné technologické zpracování jasné. Ovšem umění připravit správný lák se dědí z generace na generaci. A každá rodina jistě potvrdí, že jejich křupavé okurčičky jsou ty nejlepší.

Schválně, dáváte přednost malým křupavým nakládačkám, nebo raději připravujete v láku okurkové řezy? Přidáváte do sklenic mrkev, kopr nebo hořčičná semínka? Dovedete si v láku představit štiplavou chuť zázvoru nebo křenu? Nebo ke klasickému octu ještě přiléváte citronovou šťávu?

Podle Magdaleny Dobromily Rettigové by se k nakládaným okurkám měl přidávat dubový list, jiní gurmáni doporučují list vinný či višňový. Listy mají za úkol dodat láku potřebné třísloviny!

Vyzkoušejte naše okurkové recepty:

Okurková limonáda

1 okurka, 1 lžíce čerstvého zázvoru, 2 hrsti čerstvé máty, 1 hrst čerstvé meduňky, 1 citron nebo limeta bez chemického ošetření, 2 lžíce třtinového cukru, 1 litr jemně perlivé vody

Všechny ingredience dobře omyjeme, okurku a citron nakrájíme na plátky, zázvor nasekáme najemno nebo nastrouháme. Mátu a meduňku naklepeme rukou, aby se rozvoněla, a vše nasypeme do většího džbánu. Přidáme třtinový cukr a zalijeme vychlazenou vodou. Promícháme a ihned podáváme.

Okurková raita

250 g tučného bílého jogurtu, 1 polovina salátové okurky, 2 hrsti čerstvé máty, 1 hrst čerstvého koriandru, šťáva z poloviny citronu, sůl, chilli a bílý pepř dle chuti

Okurku omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme omytou a nahrubo nasekanou mátu s koriandrem, bílý jogurt, citronovou šťávu, promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Pokud chceme pikantní omáčku, přidáme dle chuti najemno nasekanou chilli papričku.

Norský okurkový salát

2 okurky, 170 g zakysané smetany, 1 na kolečka nakrájená cibule, 2 lisované stroužky česneku, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžička cukru, sůl, čerstvě drcený pepř dle chuti

Okurku nakrájíme na kolečka, prosolíme a necháme 15 minut odstát v cedníku. Poté opatrně vyždímáme zbylou vodu. Všechny ingredience smícháme ve větší míse, dle chuti osolíme a opepříme. Necháme hodinu odležet v chladničce a podáváme.

TIP: Chceme-li vytvořit hutnější verzi, můžeme do salátu přidat na plátky nakrájené brambory uvařené ve slupce nebo nahrubo nakrájený vařený celer.

Okurkové rolky

2 okurky nakrájené na dlouhé tenké plátky, 1 zralé avokádo, 1 rajče, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, šťáva z poloviny citronu, sůl, pepř

Avokádo rozmačkáme na pastu, přidáme najemno nakrájenou cibulku, rajče, lisovaný stroužek česneku, citronovou šťávu, opepříme a dle chuti osolíme. Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte chilli dle libosti. Hotovou směsí plníme plátky okurek, zarolujeme a zajistíme párátkem. Ihned podáváme.

Naložená salátová okurka

1 oloupaná okurka, 60 ml bílého vinného octa, 50 g cukru, 1 lžička soli, 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru

Okurku nakrájíme na velmi jemné plátky, prosolíme a necháme vykapat přebytečnou tekutinu, osušíme ubrouskem. V míse smícháme nakrájenou okurku s ostatními ingrediencemi a hotovou směs uzavřeme do sklenice. Necháme ideálně přes noc uležet.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.