Bylinky pro naše zdraví

Vyberte si z 33 článků

Pískavice neboli řecké seno

Pískavice neboli řecké seno je pro tuzemské kuchtíky jednou velkou neznámou. Jistě i vy máte pocit, že jste se s ní v kuchyni nikdy nesetkali. Opak je ovšem pravdou. Je totiž součástí celé řady koření, najdete ji v zavařeninách i pečivu. Má cenné přínosy pro zdraví a neurazí ani chuťové pohárky. Nevěříte?
Číst dále »
0 komentářů

Rukola zahání únavu

Máte rádi rukolu? Jedná se o bylinu z čeledi brukvovitých, která se vyznačuje specifickou ostrou oříškovou chutí. Rukola tak i bez dalších zvláštních ingrediencí dodá našim jídlům opravdu šmrnc. Vyzkoušejte ji a uvěříte.
Číst dále »
0 komentářů

Pořiďte si za okno bylinky

Pěstování bylinek je velmi prospěšná móda. Po několika desetiletích, kdy jsme brali na milost petrželku, pažitku a snad ještě majoránku, se vracíme k široké škále bylinek, které nejen pokrmy ozvláštní, ale dodají jim i spoustu zdraví prospěšných látek. K tomu, abychom si mohli utrhnout čerstvé snítky, vůbec nepotřebujeme zahradu!
Číst dále »
0 komentářů

Šalvěj pomáhá proti pocení

Naše babičky znaly velmi dobře šalvěj lékařskou – vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých, která dnes prožívá svoji renesanci. Je to nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkonu. Kromě mnoha dalších léčivých vlastností snižuje například vylučování potu a proto se používá k výrobě antiperspirantů.
Číst dále »
0 komentářů

Máta povzbuzuje trávení i chuť k jídlu

Mít doma po ruce mátu, ať čerstvou, nebo sušenou, není vůbec k zahození. Její nejběžnější užití ve formě velmi lahodného čaje má dlouhou tradici – nejen díky chuti a vůni, ale především pro blahodárné účinky na naše tělo.
Číst dále »
0 komentářů

Saturejka odpuzuje hmyz a podporuje trávení

Kolem nás roste spousta bylinek, které báječně voní a chutnají, mají léčivé účinky a poradí si s lecjakým problémem, který nás trápí. Víte třeba, že saturejka pomáhá při žaludečních potížích či bolestech v krku anebo odpuzuje moly ve skříni?
Číst dále »
0 komentářů

Libeček léčí močové cesty

Libeček si našel v naší kuchyni nezastupitelné místo. Je to velmi aromatická bylina, jejíž chuť se dá přirovnat k celeru. Říká se mu také přírodní maggi, jelikož nejen tak voní a chutná, ale umí i nahradit sůl a krásně okoření jakékoliv jídlo.
Číst dále »
0 komentářů

Kopr zlepšuje trávení a zpevňuje nehty

Kopr se pěstuje již odpradávna a málokdo si bez něj umí představit například sterilované okurky. Již méně se ale ví, že kopr je také léčivý – používá se hlavně při žaludečních potížích a špatném trávení. Koprová semena zase podporují růst nehtů a jejich zpevnění.
Číst dále »
0 komentářů

Bazalka pomáhá při nachlazení

Bazalka je velice oblíbená bylinka ve středomořské kuchyni. Například v Itálii se používá do mnoha omáček, pest, těstovin, k rybám, sýrům, do salátů či na pizzu. V poslední době však svůj úspěch bazalka slaví i u nás. Kromě jejího použití v kuchyni se navíc bazalky využívá i pro její léčivé schopnosti.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky