Bylinky pro naše zdraví

Vyberte si z 33 článků

Koriandr pomáhá proti nadýmání

O koriandru se zmiňují jak egyptské papyrové svitky, tak pohádky Tisíce a jedné noci. Číňané zase věřili, že propůjčuje nesmrtelnost. A Peruánští indiáni žvýkali koriandrové listy s takovou vervou, že sami po koriandru voněli.
Číst dále »
0 komentářů

Sbírání bylinek na jaře

Léčivé bylinky se nemusí sbírat jen v létě a na podzim. Taková fialka nebo podběl rostou totiž právě na jaře. Poradíme vám, jak je sušit a skladovat a jak si z nich po usušení doma udělat například čajovou směs proti kašli.
Číst dále »
0 komentářů

Petrželka léčí ledviny

První zmínky o ní pocházejí již ze 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký si jí vážil jako symbolu radosti a slávy. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice.
Číst dále »
0 komentářů

Lipový květ léčí nachlazení i horečku

Lipový květ se pro léčbu nachlazení a pro snížení horečky používá již od starověku a jeho obliba neklesá ani dnes. Lipový čaj je rovněž velmi lahodný a voňavý a je proto oblíben i u dětí.
Číst dále »
0 komentářů

Řeřicha zvyšuje imunitu

Řeřicha pochází z Orientu, ale pěstovala se i ve starověkém Egyptě a již v dobách antiky se používala proti kurdějím. I my dnes víme, že její léčivé schopnosti jsou ve srovnání s její drobností opravdu velké – pomáhá vyléčit nachlazení či záněty močových cest a celkově stimuluje náš imunitní systém.
Číst dále »
0 komentářů

Pažitka podporuje trávení

Vypadá jako tráva, ale není to tráva, svou výraznou chutí dokáže dochutit nejeden pokrm. Daří se jí jak na zahrádce, tak i v květináči za oknem… Co to je? No přece pažitka! Možná se budete divit, že je také léčivá – mimo jiné nám pomáhá k dobrému trávení.
Číst dále »
0 komentářů

Pískavice neboli řecké seno

Pískavice neboli řecké seno je pro tuzemské kuchtíky jednou velkou neznámou. Jistě i vy máte pocit, že jste se s ní v kuchyni nikdy nesetkali. Opak je ovšem pravdou. Je totiž součástí celé řady koření, najdete ji v zavařeninách i pečivu. Má cenné přínosy pro zdraví a neurazí ani chuťové pohárky. Nevěříte?
Číst dále »
0 komentářů

Rukola zahání únavu

Máte rádi rukolu? Jedná se o bylinu z čeledi brukvovitých, která se vyznačuje specifickou ostrou oříškovou chutí. Rukola tak i bez dalších zvláštních ingrediencí dodá našim jídlům opravdu šmrnc. Vyzkoušejte ji a uvěříte.
Číst dále »
0 komentářů

Máta povzbuzuje trávení i chuť k jídlu

Mít doma po ruce mátu, ať čerstvou, nebo sušenou, není vůbec k zahození. Její nejběžnější užití ve formě velmi lahodného čaje má dlouhou tradici – nejen díky chuti a vůni, ale především pro blahodárné účinky na naše tělo.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky