Bylinky pro naše zdraví

Vyberte si z 34 článků

Saturejka odpuzuje hmyz a podporuje trávení

Kolem nás roste spousta bylinek, které báječně voní a chutnají, mají léčivé účinky a poradí si s lecjakým problémem, který nás trápí. Víte třeba, že saturejka pomáhá při žaludečních potížích či bolestech v krku anebo odpuzuje moly ve skříni?
Číst dále »

Kopr zlepšuje trávení a zpevňuje nehty

Kopr se pěstuje již odpradávna a málokdo si bez něj umí představit například sterilované okurky. Již méně se ale ví, že kopr je také léčivý – používá se hlavně při žaludečních potížích a špatném trávení. Koprová semena zase podporují růst nehtů a jejich zpevnění.
Číst dále »

Máta povzbuzuje trávení i chuť k jídlu

Mít doma po ruce mátu, ať čerstvou, nebo sušenou, není vůbec k zahození. Její nejběžnější užití ve formě velmi lahodného čaje má dlouhou tradici – nejen díky chuti a vůni, ale především pro blahodárné účinky na naše tělo.
Číst dále »

Levandule zažene stres

Kdo by neznal vůni levandule… Tu překrásnou, opojnou, uspávací a uklidňující vůni spojenou s francouzským krajem Provence. Řekneme vám, proč je levandule léčivá a jak si doma můžeme vyrobit levandulovou mast nebo olej.
Číst dále »

Šalvěj pomáhá proti pocení

Naše babičky znaly velmi dobře šalvěj lékařskou – vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých, která dnes prožívá svoji renesanci. Je to nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkonu. Kromě mnoha dalších léčivých vlastností snižuje například vylučování potu a proto se používá k výrobě antiperspirantů.
Číst dále »

Černý bez čistí játra a ledviny

Bez černý – lidově nazývaný bezinky, psí bez, smrdibez či smradinky – je listnatý keř, který se používá na mnoho neduhů. V minulosti se jím léčily bolesti zubů, popáleniny či třeba krvácení z nosu. Je osvědčený také například při nachlazení nebo detoxikaci organismu.
Číst dále »

Lipový květ léčí nachlazení i horečku

Lipový květ se pro léčbu nachlazení a pro snížení horečky používá již od starověku a jeho obliba neklesá ani dnes. Lipový čaj je rovněž velmi lahodný a voňavý a je proto oblíben i u dětí.
Číst dále »

Petrželka léčí ledviny

První zmínky o ní pocházejí již ze 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký si jí vážil jako symbolu radosti a slávy. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice.
Číst dále »

Libeček léčí močové cesty

Libeček si našel v naší kuchyni nezastupitelné místo. Je to velmi aromatická bylina, jejíž chuť se dá přirovnat k celeru. Říká se mu také přírodní maggi, jelikož nejen tak voní a chutná, ale umí i nahradit sůl a krásně okoření jakékoliv jídlo.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky