Bylinky pro naše zdraví

Vyberte si z 33 článků

Šalvěj pomáhá proti pocení

Naše babičky znaly velmi dobře šalvěj lékařskou – vonnou bylinku z čeledi hluchavkovitých, která dnes prožívá svoji renesanci. Je to nadmíru užitečná ozdoba každé zahrádky či balkonu. Kromě mnoha dalších léčivých vlastností snižuje například vylučování potu a proto se používá k výrobě antiperspirantů.
Číst dále »

Černý bez čistí játra a ledviny

Bez černý – lidově nazývaný bezinky, psí bez, smrdibez či smradinky – je listnatý keř, který se používá na mnoho neduhů. V minulosti se jím léčily bolesti zubů, popáleniny či třeba krvácení z nosu. Je osvědčený také například při nachlazení nebo detoxikaci organismu.
Číst dále »

Lipový květ léčí nachlazení i horečku

Lipový květ se pro léčbu nachlazení a pro snížení horečky používá již od starověku a jeho obliba neklesá ani dnes. Lipový čaj je rovněž velmi lahodný a voňavý a je proto oblíben i u dětí.
Číst dále »

Petrželka léčí ledviny

První zmínky o ní pocházejí již ze 3. století, kdy byla petržel uvedena jako koření v římské kuchařské rukověti. Císař Karel Veliký si jí vážil jako symbolu radosti a slávy. Od 16. století se rozlišují kořenové a naťové typy a tehdy byla poprvé izolována i petrželová silice.
Číst dále »

Libeček léčí močové cesty

Libeček si našel v naší kuchyni nezastupitelné místo. Je to velmi aromatická bylina, jejíž chuť se dá přirovnat k celeru. Říká se mu také přírodní maggi, jelikož nejen tak voní a chutná, ale umí i nahradit sůl a krásně okoření jakékoliv jídlo.
Číst dále »

Jitrocel usnadňuje vykašlávání

Zatímco pro zahrádkáře a vášnivé „trávníkáře“ je jitrocel hned po krtkovi a pampelišce nepřítelem číslo 3, pro milovníky bylinek a domácího léčení je darem přírody. Zevně se jitrocel používá například na léčení ran či po bodnutí hmyzem, vnitřně podávaný jitrocelový sirup je zase známý jako účinný lék proti kašli.
Číst dále »

Květiny k jídlu

Již naši předci využívali květiny jako léčivou sílu přírody. Víte, jaké druhy květů jsou užitečné pro naše zdraví a můžeme je použít v kuchyni?
Číst dále »

Kopřiva posiluje organismus

Kopřivy nejsou jen na to, abychom z nich jednou za rok udělali špenát. Využití kopřiv je mnohem širší. Jsou celé léčivé – od oddénků přes stonky a listy až po květy – a připravit z nich můžeme i výbornou polévku či bramboráky.
Číst dále »

První jarní zelenina a bylinky

Startuje období znovuzrození. Po zimní odmlce se probouzí příroda a náš životní rytmus by měl tuto obnovu odrážet. Přichází čas na lehčí, vitamínové a osvěžující jarní ingredience.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky