Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 74 článků

Papája posiluje imunitu i chuť k jídlu

V českých obchodech jsou k dostání mnohé druhy exotického ovoce. Některé se téměř vůbec nedostaly do povědomí široké veřejnosti, jiné jsou poměrně známé a oblíbené. Právě do druhé skupiny patří papája.
Číst dále »

Mangold chrání játra

Na pultech našich obchodů či na farmářských trzích se stále častěji můžete setkat s mangoldem. I tak existuje velká skupina lidí, která o této zelenině nikdy neslyšela.
Číst dále »

Čekanka stimuluje játra a žlučník

Tuto dvouletou rostlinu znali už staří Řekové a Římané. Naše babičky či prababičky pak používaly rozdrcený pražený čekankový kořen jako kávovou náhražku – cikorku. Dnes se čekanka salátová pěstuje v Evropě, severní Africe i Asii a její rychlené puky se sklízejí od zimy až do jara.
Číst dále »

Chřest podporuje krvetvorbu

Víte, že chřest můžeme koupit zelený, bílý či fialový? Bez ohledu na barvu jsou však jeho účinky na zdraví přímo zázračné! Je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, paměť a pevné nervy.
Číst dále »

Růžičková kapusta prospívá pleti i vlasům

Růžičková kapusta je skvělým pomocníkem při hubnutí – podporuje vylučování vody z těla, pomáhá detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Kromě toho zlepšuje i kvalitu naší pleti a vlasů. K dostání je od podzimu do jara a vykouzlit se z ní dají v kuchyni opravdu divy.
Číst dále »

Bambusové výhonky

Bambus roste v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a Ameriky. Musí se rychle sklízet a zpracovat, rychle totiž dřevnatí. Bez bambusových výhonků si snad ani žádnou asijskou kuchyni nelze představit.
Číst dále »

Artyčoky regenerují játra a žlučník

Naše prababičky znaly mnoho druhů zeleniny, na níž se časem jaksi pozapomnělo. Příkladem mohou být artyčoky, které se podávaly třeba dušené na másle nebo plněné nádivkou z telecího masa a bílého vína. Dnes navíc poznáváme, jak moc jsou artyčoky zdravé.
Číst dále »

Fenykl pomáhá proti nadýmání

Fenykl je podobný kopru a jeho plody a semena mají charakteristickou vůni a sladkou chuť podobající se anýzu. Fenykl pomáhá při kašli, semena pak proti nadýmání a pro podporu tvorby mléka u kojících matek.
Číst dále »

Kukuřice zlepšuje schopnost koncentrace

Tato rostlina, rozšířená nyní téměř po celém světě, má svůj původ v peruánských Andách. Je sice energeticky vydatná, na druhou stranu však velmi lehce stravitelná. V kukuřici obsažený vitamín B1 navíc zlepšuje výkon našeho mozku a schopnost soustředit se.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky