Zdravý životní styl

Mangold chrání játra

Na pultech našich obchodů či na farmářských trzích se stále častěji můžete setkat s mangoldem. I tak existuje velká skupina lidí, která o této zelenině nikdy neslyšela.

Proč je mangold zdravý?

Mangold, tento středomořský příbuzný řepy cukrovky, se podobá špenátu či čínskému zelí. Na rozdíl od špenátu však neobsahuje tolik kyseliny šťavelové, proto je zdravější.

Mangold je zdrojem vitamínů A, B, C, E. Z minerálních látek jsou v něm obsaženy vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor. Navíc v něm najdeme také betain, který aktivuje činnost jater, brání jejich tukové degeneraci a pomáhá proti kornatění tepen.

Mangold je nízkokalorický, tudíž jej ocení i lidé držící dietu. Pozor si musíme dát jen lehce projímavé účinky mangoldu.

Mangold v kuchyni

Rozlišujeme dva základní druhy mangoldu. Řapíkatý a listový. Listový je sytě zelený a snadno zaměnitelný se špenátem. Řapíkatý má čistě bílé, světle zelené, nažloutlé, červené či nafialovělé řapíky a světle nebo tmavě zelené listy.

Mladé listy se hodí do salátů. Starší listy raději upravujeme tepelně, protože mají mírně svíravou chuť. Listy používáme podobně jako špenát, řapíky jako chřest. Mangold můžeme zapékat i dusit.

Kuřecí nudličky zapékané s mangoldem

500 g kuřecích prsou, 1 kg mangoldu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g zakysané smetany, 150 g strouhaného sýry, muškátový oříšek, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, tuk na vymazání formy

Z omytého mangoldu oddělíme řapíky od listů a vše nakrájíme na proužky. Do osolené vroucí vody nejprve vložíme pokrájené řapíky a po 3 minutách přidáme listy. Společně vaříme další 3 minuty. Scedíme, zchladíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, kuřecí prsa na nudličky. Na rozehřátém oleji maso zprudka orestujeme, osolíme, opepříme a vyndáme na talíř. Do výpeku dáme cibuli, mangold a prolisovaný česnek. Podusíme, osolíme, opepříme a vmícháme kuřecí maso. Zapékací misku vymažeme tukem a naplníme směsí. Promícháme smetanu se sýrem, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a připravený základ přelijeme. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB